Het kan verkeren…

 

Oeps, wat een impact heeft zo’n ziekenhuisopname. Ineens word je met je neus op de feiten gedrukt. Krijg je vragen zoals “wilt u gereanimeerd worden?” Wilde ik dat? Daar was ik helemaal niet mee bezig. Ik leefde, had plannen, wilde op vakantie, naar musea, wandelen, weet ik veel wat nog meer.
Maar ja, ze moeten het wel vragen. En als ik eerlijk ben, dan denk ik “dood is dood”. Jammer voor degenen die overblijven, maar zelf weet je het toch niet meer. Toch, tijdens al die ziekenhuisonderzoeken is de grens tussen leven of dood soms flinterdun. En wat is reanimeren? Pfff, daar had ik wel even voor nodig. Want nee zeggen, betekende ook niet geopereerd worden. Want als aan het eind van de operatie je hart niet meteen op gang wil komen? Dan……? Ja,ja, nou daar zit toch wel een beetje meer nuance. Na al die moeite dan het loodje leggen, dat is toch ook wel heel erg wrang. Dus, ja ik wilde uiteindelijk wel gereanimeerd worden. Ach en als je dan onder narcose bent, dan maakt het allemaal niet uit. Je voelt het niet, krijgt het niet mee en of het gebeurd is……….? Ik heb de details niet nagevraagd. Alles was zonder complicaties verlopen en nu gaan we weer in een heel rustig tempo naar betere tijden.

Nu ik weer thuis ben, komen de momenten waarop alles een beetje aan het bezinken is en groeit het wonder. Dat er mensen zijn die je kunnen en willen opereren, dat er ziekenhuizen waar dat allemaal kan, dat er verplegers en verpleegsters zijn die je willen verzorgen. Dat je eigen lijf je in de steek liet, maar toch ook weer niet. Dat je weer trek in eten hebt, dat de meest basale functies het gewoon weer doen.
Dat maakt me blij, maar geeft ook zo nu en dan stomme huilbuien. Maar vooral heel erg veel om heel erg dankbaar te zijn!

 

5 thoughts on “Het kan verkeren…

 1. Goeie God, Els, het is niet niks wat jij achter de rug hebt. Je lichaam is daardoor verzwakt en als je dan ook nog een huilbui krijgt….. Geeft niks, meid, huil lekker uit af en toe, daarna diep ademhalen en gewoon weer een stukje vooruit gaan. Dikke kus, Marthy.

 2. Hi Els,

  Iemand stuurde mij eens deze quote van Alexandra Stoddard:
  ‘Slow down. Calm down. Don’t worry. Don’t hurry. Trust the process.’

  Warme groet,

  Dorothé

 3. Je hebt je natuurlijk hartstikke stoer gehouden, maar het was niet niks, hoor. Die huilbuien zijn prima al vindt de jankerd het meestal zelf het vervelendst. Je schijnt emotioneler te worden na hartoperaties, dus sla maar een heleboel papieren zakdoekjes in 😉

Comments are closed.