Iraans recept

De komende weken wil ik graag wat recepten publiceren die refereren aan de landen waar onze zoon door reist.

Dit recept komt niet uit één van mijn eigen kookboeken. Ik heb op internet gezocht naar recepten uit de Iraanse keuken en kwam toen dit op een kookblog tegen. Ik heb het onveranderd, dus ook de links, overgenomen.

Stoofpotje met rundvlees en aubergines

mevrouw kookboek uit iranSoepen en stoofpotten worden overal ter wereld bereid. Het is natuurlijk de oervorm van koken: alle ingrediënten in een pan en zo gaar laten worden. Bij stoven bak je dan eerst het vlees en de groenten aan en doe je ze met wat vocht in een pan en dan heb je er geen omkijken meer aan.

Deze Iraanse stoofpot met rundvlees en aubergine laat zien dat je ook met zomerse groenten kunt genieten van een stevige en vullende maaltijd. Dit recept komt uit het kookboekje Mevrouw Kookboek uit Iran (daarover later meer).

IRAANS STOOFPOTJE MET RUNDVLEES EN AUBERGINE
Voor 6 personen

Ingrediënten:
* 500 gr rundvlees zonder bot
* 8 kleine, dunne aubergines (of 4 grote)
* 1 dl zonnebloemolie, olijfolie of roomboter, plus 2 eetlepels extra
* 100 gr gele spliterwerten (lappeh in het Perzisch)
* 3 ui
* 1 dessertlepel tomatenpuree
* 1 glas tomatensap
* 1/2 tl saffraan
* limoensap, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:
Pel en snipper de uien, verwarm de 2 eetlepels olie of boter in een pan  en bak 1/3 van de ui langzaam goudbruin.
Was de gele spliterwten en kook ze half gaar (kijk op de verpakking).
Schil de aubergines, snijd ze in de lengte in twee stukken (de grote in kwarten of zessen) en bak deze in tweederde van de olie tot ze goudbruin zijn. Aubergines slurpen de olie graag op, dus houd het vuur laag. Haal de aubergines als ze gaar zijn uit de pan en houd ze apart.
Snijd intussen het vlees in stukken van 2 centimeter. Verwarm de rest van de olie en bak hierin het vlees met de rest van de uien goudbruin. Doe dit eventueel in porties, zodat je het vlees goed kunt bakken.
Voeg de halfgare spliterwten, saffraan, een glas water, de tomatenpuree, het tomatensap en het limoensap toe. Laat zonder deksel op laag vuur stoven tot ongeveer een glas aan vocht in de pan zit. Voeg de gebakken aubergines, peper en zout toe en laat nog even stoven.
Garneer met de gebakken uien en serveer met rijst en een salade.

Tip: Je kunt de spliterwten ook weglaten.

Uit het kookboek: Mevrouw Kookboek uit Iran – Ali Soleimani – isbn: 9789078660149 hier te bestellen