Wat wordt daar gemalen?

Molen bij Woudsend (foto uit mijn archief)

Het is helemaal hip en “in” om zelf brood te bakken. En dat niet alleen, het is ook leuk. Soms een beetje tijdrovend, maar wel erg bevredigend. Je weet wat er in zit en meestal is dat niet meer dan water, meel, zuurdesem (maar je kunt ook gist gebruiken) en wat zout.

Als je eenmaal een zuurdesem aan de praat hebt, blijft die met minimale zorg leven in de koelkast. En wil je brood gaan bakken, dan pep je het ook weer snel op. In mijn koelkast staan inmiddels twee soorten, van volkoren meel en van gewone bloem.

Maar er is ook meel nodig. Dat kun je natuurlijk in de supermarkt kopen, maar ik haal mijn broodmeel liever bij de molen, Molen Windlust in Nieuwerkerk aan de IJssel. De winkel bij de molen wordt gerund door mensen met een beperking. Zij runnen ook een klein restaurantje, waar je -op doordeweekse dagen- na de inkopen lekker even kunt bijkomen met een kopje koffie en iets lekkers.

Er zijn nog redelijk wat molens in Nederland en bij vele kun je meel en andere producten kopen. Op deze website kun je adressen van molens in jouw buurt vinden.

8 thoughts on “Wat wordt daar gemalen?

  1. Onze zoon is ook helemaal fan van zelf brood bakken. Hij heeft een grote stenen plaat die voor verwarmd wordt in de oven. Ik vind het echt knap…

  2. Leuk Els, dat je zo lekker bezig bent met dat brood bakken. En ja, het is heerlijk. In Frankrijk doen we het iedere dag maar dan met de broodmachine.

  3. Heb het vroeger geprobeerd meer kreeg ze nooit goed gerezen. En later geen zin meer in maar ik geloof wel dat het een dankbaar werkje is. Ik denk terig aan de krentenbroden die mijn moeder bakte, de geur alleen al maakte je hongerig.

  4. Op de eerste plaats bedankt voor de link naar de website waar ik in korte tijd al veel leerzaams tegenkwam en nog lang niet uitgelezen ben.Heb ook jarenlang zelf brood gebakken en haalden alles wat ik daarvoor nodig had bij de Gennepermolen.Kom nog veel meer adressen tegen in mijn directe omgeving waar ik niet van wist dat ze er malen en verkopen.Bij het lezen van dit alles krijg ik weer zin om nog eens aan de slag te gaan 😀

  5. ik bak mijn brood ook zelf in de broodmachine envind het heerlijk,”lekker stevig! In de winkels is het meestal zo slaberdebapsie. het is natuurlijk meer werk, ik snijd het ook zelf, maar dat heb ik er voor over!

Het is leuk als je een reactie geeft.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.