Sommelier

Volgens mij is een sommelier iemand die verstand heeft van wijn en je adviseert in een restaurant welke wijn het best zou passen bij je gerecht.

Bron: Google foto’s

Maar tegenwoordig heb je sommeliers voor brood,  thee, water en zelfs melk. Over thee valt nog wel het een en ander te vertellen. En brood is ook heel veelzijdig, dus bron voor een lang verhaal. Maar wat zou je nou over melk kunnen vertellen, of over water?

Ik vraag me af hoe de wijnsommeliers dit vinden.  Verliest wijn nu zijn wat elitaire imago? Want over wijn valt wel veel te zeggen. Met “lekker slobberwijntje” kom je niet ver. Hier in Nederland, maar in andere landen nog veel meer, kan men er eindeloos over uitweiden.

Eigenlijk is het woord “sommelier” nu een beetje gedegradeerd. Wijndeskundige dekt de lading, maar klinkt natuurlijk ook niet zo frivool.

Maar brood-, melk-, water- of theedeskundige. Het bekt niet echt, klinkt zo stoffig en bedompt. Wie zou daar nou eens een mooie draai aan kunnen geven?

4 thoughts on “Sommelier

  1. Vreemd. Eerder zou ik iemand een -kenner noemen, voor allerlei artikelen en het woord sommelier voor de wijn bewaren.

  2. Een broodsommelier vind ik echt absurd. Bij vloeistoffen kan ik het me nog enigszins voorstellen. Maar dit gaat vast geen blijvende benaming worden voor iemand die iets meer weet van melk of water. Het klinkt te aanstellerig.

  3. Een sommelier is een wijnkelner in een restaurant. Wat dat met thee of andere te maken heeft weet ik ook niet. Ze kunnen beter de term vinoloog gaan gebruiken.

Comments are closed.