Eén maar

Al twee jaar geleden kocht ik een kleine cactus, zo’n leuke lidcactus die bloeit met Pasen. Ik had graag een witte of roze gehad, maar helaas, er was alleen een rode. En een tijdje stond hij in de kamer, prachtig bloeiend.

Het zou niet moeilijk zijn hem weer aan het bloeien te krijgen. Dus ik verzorgde hem met veel liefde, wat hij beloonde met veel nieuwe scheuten. In de winter zette ik hem in mijn werkkamer, want daar is het koel.

Maar al wat er gebeurde, geen bloem verscheen. Wel werd hij steeds groter en groter. Ik snoeide hem en zette hem weer terug. Je moet hem verwaarlozen, vertelde iemand. En ja, dat deed ik. Begin maart herinnerde ik me die plant weer. Zielig stond ie te verkommeren, nauwelijks nog met enig leven.

Water deed wonderen en zie, er kwam een rood speldenknopje aan. Dagelijks inspecteerde ik hem. Maar helaas, het bleef bij dat ene knopje. Dat is inmiddels een bloem, maar ja wat is nou één bloem.

Update: kijk ik gisteren en zie ik ineens niet één maar nog twee bloemknopjes. Zou zo’n plant nou echt luisteren en gehoorzamen.

Dus hij krijgt nog een keer een kans. Tot en met september zal ik hem vertroetelen, dan verban ik hem weer naar de koude kamer. En als hij volgend jaar niet meer bloemen geeft, dan is zijn lot de kliko. Onverbiddelijk!!

8 thoughts on “Eén maar

  1. De standplaats maakt veel uit. Je moet ze niet omdraaien of aanraken of ertegen stoten en tocht is slecht en de hoeveelheid licht maakt ook uit. En steeds maar een klein beetje water geven. Behalve als hij bloeit dan is meer water nodig

    Ik heb een hele oude lidcactus van mijn moeder die ieder jaar 2x uitbundig bloeit

  2. In haar brede lage vensterbank had mijn schoonmoeder een paar lidcactussen die uitbundig konden bloeien. Als ik weleens mijn bewondering uitsprak zei ze altijd:’Kind, ik praat tegen ze’. Dus Els, nu weet je wat je te doen staat.

  3. Ik heb er een die al 50 jaar oud is. Ik zet hem inderdaad weg en verwaarloos hem tot je denkt dat hij wel dood gaat. In november haal ik hem binnen in de huiskamer nadat ik hem lekker gedoucht heb en extra veel water gegeven.Dit jaar had ik misschien wel een paar honderd bloemen
    https://volkstuinvanbemar.nl/lidcactusruud-gullit/

  4. Hier heb ik enkele die al jaren oud zijn, staan buiten in ons terrarium, zomer en winter. Zien er miezerig uit, helemaal niet groen, maar bloeien volop. Ik zal in het weekend eens een foto maken.

  5. Wij hebben een roze lidcactus. Als ik naar het blad kijk van jouw cactus, dat is donkergroen, misschien staat hij te donker? De onze staat het hele jaar op dezelfde lichte plaats, met weinig water, bij de bloei iets meer.

  6. De wegen van een lidcactus zijn ondoorgrondelijk. Niet wegdoen dus, het komt goed al kan het jaren duren.

Comments are closed.