Wat is dat?

Verzamelaarster en vriendin Lies heeft altijd wel wat te vertellen en te laten zien. Niet alleen puzzels en boeken, die ze gul aan me uitleent.

Vorige week dronk ik thee bij haar en leende wat Engelse thrillers. Ze liet me ook dit zien, met de vraag of ik wist waar het voor diende…?

Toen ze het op tafel zette, dacht ik in eerste instantie aan een perforator. Weliswaar een mooie, groot en stevig. Maar dat zou natuurlijk wel te simpel gedacht zijn.

Ik bekeek het voorwerp van alle kanten, maar kon er geen gebruik voor vinden. Lies legde uit dat het een briefopener was.

Zo stond het op Marktplaats geadverteerd en ze kocht het, omdat het prima zou passen in haar kleine verzameling briefopeners. Maar dat zijn de “normale”, een soort van puntige en scherpe messen.

Ze puzzelde zelf al hoe het ding te gebruiken, maar kon het niet ontraadselen. Ten lange leste heeft ze de vorige eigenaar om uitleg gevraagd.

Je houdt de enveloppe niet rechtop, maar legt op het apparaat, tegen de rand, waar een scherp mes zit. Dan druk je de hendel naar beneden waardoor een dunne rand wordt afgesneden en de inhoud van de enveloppe er uit gehaald kan worden.

Het is natuurlijk geen ding voor huishoudelijk gebruik, maar op een ouderwets kantoor functioneerde het prima. Geen geprik met gevaarlijke scharen of scherpe messen, maar snel en efficiënt de vele poststukken openen.

Ik vind het een leuk en bijzonder ding!

6 thoughts on “Wat is dat?

  1. Jaren geleden had ik op mijn werk waar toen bakken vol post uit de hele wereld binnenkwamen een elektrisch machientje waarmee ik de brieven openmaakte. Nodig voor mijn reumahanden.

  2. Ja, toen ik de foto als eerste zag dacht ik ook meteen aan een perforator!
    Wat een leuk ding is dit… gaaf om te hebben …

  3. Ja, ik wist het, maar ook alleen maar omdat ik het ooit in een notariskantoor heb gezien. Ik heb er toen naar gevraagd en ze lieten me zien hoe het ging. Best een efficiënt ding eigenlijk. Leuk voor Lies haar verzameling is het zeker.

  4. Inderdaad heel bijzonder, heb eerst gekeken voor ik gelezen had en wist ook niet wat het was of zou kunnen zijn.

Comments are closed.