Statiegeld

Jaren geleden was in Duitsland het statiegeld voor plastic flesjes al ingevoerd.

Op het vliegveld in Berlijn zagen we toen een nette man met een enorme koffer in de ene hand en aan zijn arm een tas. Hij liep een beetje doelloos rond, leek het. Maar in feite keek hij naar de mensen die wachten en wat dronken uit een flesje. Want als Nadat zo’n flesje leeg was, kieperde men ze in een afvalbak.

Bron: Google foto’s / De Gelderlander

En daar kwam de man in actie. Onopvallend viste hij het flesje op, stopte het in de tas. En toen snapten we het. Een statiegeld jager. Eigenlijk een illegale handeling, want officieel zou het statiegeld aan de staat toebehoren, vertelde mijn Duitse vriendin. Maar de man haalde zo te zien heel wat geld op.

Als ik dan lees dat er in Nederland in 2023 miljoenen euro’s aan niet ingeleverd statiegeld op straat gegooid wordt. Dan lijkt het me niet zo lastig om zo wat geld te verdienen. Best slim toch?

5 thoughts on “Statiegeld

  1. Heel slim.
    Zelf doe ik het niet, maar tijdens wandelingen zie ik regelmatig mensen met plastic handschoentjes aan zoeken naar statiegeldflesjes.
    En de troep die ze achterlaten dan…. dat vind ik zo asociaal!

  2. Als ik een rondje fiets kom ik op een fietspad waar ook vaak scholieren fietsen altijd wel 1 blikje tegen, heb nu plastic zak bij mee daarvoor. Een keer op een parkeerplaats 5 bij elkaar. Dat schoot lekker op.
    Voor het statiegeld nam ik ook al regelmatig los plastic mee.

  3. Ik lever alles in, zonde van et geld. Ik denk dat het ook een beetje aan de opvoeding ligt.

Comments are closed.