Vroeger…

Vroeger leerden de kinderen rekenen, taal en nog veel meer vakken op school. Na ongeveer 6 jaar ging je naar een voortgezette opleiding. Gymnasium, HBS, MMS of Mulo, waar je vreemde talen en nog veel meer werd onderwezen. Of je volgde een vakopleiding en werd timmerman, elektricien of loodgieter.

Soms kreeg de gelegenheid om iets extra s te leren. Typen bijvoorbeeld. Je kreeg les in hoe die machine werkte, moest briefindelingen maken, briefkaarten typen.

Maar al dat is intussen achterhaald. Ik leerde typen op zo’n ouderwetse typemachine, maar moest bijgeschoold worden voor een elektrische machine en later voor computers.

Nu hebben we thuis al jaren een computer, de zoveelste inmiddels en die oogt alweer antiek naast de laptop en onze tablets. Nou ja, hij heeft het inmiddels laten afweten en dus moest ik wel over op de laptop.

Maar daar moet je ook weer van weten hoe alles werkt. Was ik net een beetje handig met allerlei apps, kan ik die nu niet meer vinden. Moet je hier de apps weer installeren via een geheel andere methode.

Ik wist niet dat de mobiele apps op een Android telefoon niet zo maar werken op een laptop. Dat moet dan weer via Windows gaan en werkt of heet anders.

Het was dan ook een heel gezoek hoe ik foto’s van Google kon kopiëren, bijsnijden en het pixelformaat moest veranderen. Om nog maar te zwijgen van waar zo’n programma je foto neer plompt.

Nou ja, ik heb een methode gevonden. Misschien via omwegen, niet echt efficiënt, maar ik kan er mee werken…

Al is het soms om kriegel van te worden.

9 thoughts on “Vroeger…

  1. Inderdaad zeg en soms na een update is alles weer veranderd.Had ik pas met mijn fotoprogramma. WordPress geeft mij ook de kriebels. Heeft mijn zoon net alles weer hersteld, krijg ik nu weer meldingen dat mijn site kritieke fouten heeft. Waar die dan zitten, ik heb geen idee want als je naar iets wilt kijken moet je eerst weer upgraden en betalen dus…

  2. Af en toe krijg ik er een kunstkop van. Mart zegt dat ik altijd zit te mopperen achter mijn laptop. Nu doen de WordPress blogs weer gek. Bij jou als een van de weinige gelukkig normaal.

  3. En toch, Els, vind ik het nog steeds fascinerend, dat onze generatie het hele proces van hand-typemachine naar waar we nu allemaal mee werken en spelen, hebben meegemaakt. Dat je dus stencils maken moet uitleggen aan jonge mensen, draaischijftelefoon, het fotokopieerapparaat, telex, fax enz. Met grote ogen kijken ze je dan aan hahahaha…

Comments are closed.