Onmenselijk

Bron: Google foto’s / RTL

Dat ik geen sikkepit begrijp van de lust om een berg in de Himalaya te gaan beklimmen, zegt natuurlijk niks. Wie het wil en kan, zal zich niet laten weerhouden.

Zo’n tocht is ongelofelijk zwaar, vraagt heel veel van je krachten. Het is niet iets wat je alleen kunt, er zijn meerdere teamleden.

En er gaan er helpers mee. Sherpa’s, die veel beter kunnen omgaan met de verminderde zuurstof, de extreme kou. En dan valt zo’n sherpa. Heeft hij kans te overleven? Ik kan dat niet beoordelen.

Maar dat je, in de blinde passie om de top te bereiken, een mens laat sterven. Zonder een hand uit te steken, zonder te stoppen, alleen maar omdat je jouw record moet halen of moet verbeteren? Niet proberen hem te troosten, hem bijstaan in zijn laatste uur…

Ik heb altijd gedacht dat zo’n tocht een eenzaam avontuur was. Maar deze foto vertelt iets heel anders. Het is file lopen, ik vrees met de knop op dom en de oogkleppen voor, want anders laat je toch niet iemand zomaar naast het pad liggen om te sterven?

Het kan zijn dat de foto niet de juiste afstanden weergeeft, dat het anders is dan het lijkt. Maar dan nog… begrijpen kan ik het niet.

7 thoughts on “Onmenselijk

  1. Er is nog veel onduidelijk, onderzoek is opgestart. Men zou het beklimmen van de gewilde toppen moeten reguleren en verplicht moeten stellen dat alle afval mee naar beneden komt.

  2. Zo-wie-zo een hachelijk avontuur. Waarom moet men toch zo onnodig zichzelf en anderen in gevaar brengen? Waarom…

  3. Het is file lopen. Tegelijkertijd wordt er heel veel rommel achter gelaten.

    Ik kan hier weinig respect voor opbrengen.

    Stille groet,

  4. Is dit wel het hele verhaal? Dat vraag ik me tegenwoordig bij zowat alles af, want de berichtgeving is zeer incompleet en altijd wat rellerig. Als het echt zo gegaan is, dan zouden de klimmers vervolgd moeten worden.

  5. Een jonge dame waar ik destijds veel contact mee heb gehad is destijds omgekomen bij zo’n tocht. De risico’s zijn groot en er vallen veel slachtoffers. Inderdaad een onmenselijke sport. Een klimmer halen ze naar beneden, een sherpa blijft liggen. Vergeet echter niet dat het proberen te redden meer mensenlevens kan kosten.

Comments are closed.