Tafel dekken

Thuis dekken we altijd wel de tafel, maar een beetje op een houtje touwtje manier. Behalve met kerst, dan doen we het “op chic”.

Dat lijkt in de verste verte niet op de manier waarop deze tafel is gedekt. Deze rijke tafel stond klaar om de bezoekers te ontvangen tot en met 23 december in het museum Bisdom van Vliet te Haastrecht.

Het huis is een pareltje en de collectie, die mevrouw Pauline Bisdom van Vliet bijeen wist te verzamelen, is een bezoek meer dan waard. Meubels, turfkisten, kachels, porselein, stoelen, tafels, tapijten, alles is er nog te bezichtigen. Het huis ademt de sfeer van de bewoonster, die in 1923 overleed.

Vele vrijwilligers geven uitleg over wat er allemaal staat. Je kunt er vrij rondlopen en kamer voor kamer bekijken. Bij droog weer is het ook heerlijk wandelen in de fraai onderhouden tuin.

Er is parkeergelegenheid in de nabijheid van het museum en een bezoekje aan Haastrecht en omgeving is meer dan de moeite waard.

Wij waren er nog kort voor dat het museum weer voor enkele weken gesloten werd. Maar vanaf zaterdag 4 februari 2023 is het op zaterdagen en zondagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Vanaf april is het museum ook doordeweeks weer geopend. Binnenkort kom ik hierop dus nog een keer terug.

7 thoughts on “Tafel dekken

  1. Graftombe is dus van Pauline, die ca 100 pachtboerderijen in de regio bezat. Ze ging in een koets eens per jaar de pacht zelf ophalen en keek dan meteen hoe het ging met de mensen. Ik heb begin negentiger jaren met een toen al heel oude meneer gesproken, die ‘mevrouw’ nog gekend had. Ze was erg streng, maar ook erg rechtvaardig, zei hij.

  2. Een bijzonder museum. Wij hebben er jaren vlakbij gewoond. Ik ging er met heel veel visite heen en ik ken het huis en inhoud dus door en door. Echt een aanrader. Ik zag vorig jaar dat de graftombe mooi is opgeknapt in de overtuin tegenover het huis. Dat is een leuk parkje. Volgende keer even in lopen, hoor.

  3. Door de week eten we eigenlijk nooit aan tafel, al kan ik wel genieten van een mooi gedekte tafel.

Comments are closed.