Schroeven en spijkers

We zijn het eigenlijk al zo gewend. Heb je iets van spijkers of schroeven nodig dan ga je naar zo’n groot concern met rijen verpakkingen vol spullen in soorten en maten. Heb je maar een paar schroefjes nodig, blijf je zitten met een pakje vol. Waar moet je die dan weer laten…. ach nou ja, dat komt misschien nog wel van pas.

Maar niet bij dit winkeltje, een bekende naam in Rotterdam: De Spijkermand. Vroeger was de zaak groter, maar nu is het gereduceerd tot één kleine etalage.

Ik ben er al heel lang niet geweest en misschien zijn daar ook nu nog maar alleen voorverpakte spullen te koop.

Maar vroeger kon je daar simpel om een klein aantal schroefjes, boutjes, moertjes of ringetjes vragen. De man achter de toonbank, gekleed in een grijze stofjas, had een enorme kast vol kleine laatjes achter hem.

En natuurlijk lagen juist de schroefjes die jij wilde in een laatje helemaal bovenin. Dan pakte hij de oude houten trapleer, klom naar boven en kwam terug met ja, precies die schroefjes in de juiste maat en van het juiste materiaal.

Je kon in de winkel ook terecht voor gereedschap. maar ook zakmessen en ander nogal vervaarlijk uitziend spul. Er stonden dan ook vaak jongens verlekkerd te kijken.

Het is een winkel met een hoog nostalgisch gehalte. Uit een tijd dat timmerwerk nog passen en meten was.

8 thoughts on “Schroeven en spijkers

  1. Gelukkig zijn er nog best wat in Rotterdam, ondanks al die giganten. In de winkel waar ik regelmatig kom, zijn ze ook niet te beroerd om een klein klusje te doen, zoals jaar of wat terug een stekker aan een verlengsnoer maken bijvoorbeeld. Spijkermand is natuurlijk wel een begrip in het centrum

  2. In Scheveningen zit een Hubo waar je ook nog alles per stuk kan kopen. We wisten niet wat we zagen toen we er eens waren.

  3. Oh, die winkel was goud toentertijd. Je kon schroefjes en ander klein spul per stuk kopen. Had je er maar drie nodig, dan kocht je er gewoon drie. Ze wisten bij de Spijkermand echt alles en hadden overal een oplossing voor. Ze dachten altijd geduldig met je mee. Ik ben er heel wat keren geweest en kwam dan blij naar buiten.

Comments are closed.