Comfort

Zo langzamerhand krijg ik het gevoel dat ons comfort stukje bij beetje wordt afgebroken.

In de afgelopen jaren kon het niet op. Keukens, badkamers, verwarming, open haarden, houtkachels, barbecues uitgroeiend tot buitenkeukens. En vaak genoeg dacht ik dat het heus ook wel een beetje minder kon.

Er hoeft geen vlees op je bord te liggen, het kan heus wel minder. En al ben ik het er op sommige punten mee eens, moeten we dan echt helemaal terug….?

Nu zitten we in een periode van indammen, minderen, rustiger aan doen. De verwarming een paar graden lager, niet elke dag douchen en zeker niet regelmatig je bad vol laten lopen. En doe je het niet voor het milieu dan gaat het wel om je portemonnee.

Elke generatie wil zijn kinderen net iets meer geven. En nu lijkt dat net niet te kunnen. We hebben eigenlijk veel te veel, zo veel overvloed, dat we alleen nog maar terug kunnen. Maar terug naar waar?

Naar koude slaapkamers, met ijsbloemen op de ramen, Met schrale maaltijden, honger…? Naar walmende olielampen of haperende noodkacheltjes.

Het kan geen kwaad eens wat vaker te bedenken dat het misschien helemaal niet noodzakelijk is om weer eens iets aan te schaffen. Dat het met de oude spullen best nog wel even kan….

En laten we het vooral met humor benaderen. Het is tenslotte al vaker aan de orde geweest. Luister maar eens naar dit lied dat Annie M.G. Schmidt schreef in 1973: “Schaarste”, gezongen door Conny Stuart.

10 thoughts on “Comfort

 1. Je gezondheid is nummer 1, en dan is kou lijden niet goed. Gezond eten is belangrijk, en volgens mij inclusief regelmatig dat stukje vlees.
  Maar we hoeven niet de nieuwste dingen te kopen en voorop te lopen met de mode, omdat de buren of familie dat wel doen. Laten we onszelf zijn en je niet afwegen aan anderen, en een eigen mening bewaren als zegt radio/TV iets anders.

 2. Een medeblogger bleef mij verwijten dat ik iedereen terug de Middeleeuwen in wens.

  De door jou genoemde ijsbloemen geven mij nostalgische jeugdherinneringen.

  Minderen is niet terug gaan naar niets.

  Bewuster leven helpt.

  Optimistische groet,

 3. Voor zover je als alleenstaande van ‘minder’ kan spreken, ben ik er bewust mee bezig. Toch kom ik niets tekort maar het klopt wat Griemmank zegt: dat besef je pas bij het ouder worden.

 4. Bij mij zit bewust en duurzaam in de genen. Oorspronkelijk vanuit zuinigheid en nu meer als verplichting voor hen die na ons leven

 5. Bewustwording is uiteraard nooit weg, want een mens is nu eenmaal een gewoontedier. De meesten zitten in een bepaalde aangeprate mindset qua consumeren. Dat kan ook niet anders, want we worden al sinds heel lang de godganse dag overgoten met reclames en andere propaganda. Als je dat aanschaft, dan wordt je er mooier van en vooral GELUKKIGER. Flauwekul natuurlijk, maar dat krijg je hooguit pas door als je wat ouder bent. En dan geldt dat absoluut niet voor de lui, die tot hun dood geestelijk 12 jaar zijn en blijven.
  Ik zie – als ik eens in een of andere stad ben – ontzettend veel verleidingen om me heen in winkelstraten. Koop mij! Neem mij mee! Je krijgt KORTING. Het is van een bepaalde leegheid, al die luxe, maar wie ontkomt er aan?
  Het is nu duidelijk dat de bomen niet de hemel in groeien, maar het zal een lang en zwaar proces worden voor heel veel mensen. We zijn allemaal stik verwend, zelfs mensen met een minimaal inkomen hebben apparaten. Maar er is één troost: de mensheid heeft een groot aanpassingsvermogen.

 6. Toch is het nu anders, toen was er geen schaarste op de energiemarkt, nu wel, en dat lijkt niet minder te worden. Maar allemaal een stapje terug moet kunnen. In de kou gaan zitten is niet nodig, maar een dikke trui aan is niets mis mee. Hier staat de verwarming nog niet aan, maar als die aangaat staat die op 19.5 graad, niet warmer.

 7. Het kan best allemaal veel minder, tenminste bij ons. Dus zo erg is dat niet.Het anders handelen doe ik vooral met oog op het milieu en nog niet zozeer voor de portemonnee. ER zullen echter zeker veel mensen zijn die in de problemen komen momenteel en voor hen is het een moeilijke periode.

Comments are closed.