Toegedekt

Tussen alle moderne en hoge gebouwen, midden in een bruisende wijk, ligt de Historische tuin Schoonoord.

Je stapt de brug over, loopt door het oude hek en… rust! Fladderende en fluitende vogels, eeuwenoude bomen, een verstilde vijver. Je waant je in een buitenplaats. En dat is niet zo gek, want van oorsprong was het dat natuurlijk ook. Een plek buiten de bedompte stegen en straten van het 19e eeuwse Rotterdam te vertoeven. Een plek waar de beter gefortuneerden zich terug konden trekken.

Diverse eigenaren hebben er gewoond en in 1860 besloot de toenmalige eigenaresse de tuin in Engelse landschapsstijl te laten aanleggen. Sommige van de toen aangeplante Libanon ceders en beuken staan er nog steeds.

Het woonhuis bestaat niet meer, maar de tuin is overgedragen aan de Gemeente Rotterdam en is opengesteld voor publiek.

Wanneer werd deze Gunnera aangeplant? Ik zou het echt niet weten, maar gezien de omvang moet het al een vrij oude plant zijn. ‘s-Zomers vormen de geweldige bladeren een absoluut spectaculair hoogtepunt.

Maar Gunnera is niet winterhard en moet dus beschermd worden. En dan is het toch handig dat de plant zelf voor zijn eigen dekentjes zorgt. Moeder Natuur weet het wel….!

7 thoughts on “Toegedekt

  1. @ Aleida: Leuk dat jij het hebt opgezocht. Dankjewel. Toen ik het hier opschreef, dacht ik : Goh, misschien heeft degene die mij dit lang geleden vertelde tijdens een kantoor-collega-wandeling tussen de middag in Schoonoord, het wel mis gehad. Maar nee dus.

  2. Even nagezien: op roterodamum@roterodamum.nl meer informatie over de Muizenpolder, een kleine polder, tussen Westzeedijk en Parklaan, 17de eeuw, waar later o.m. park Schoonoord werd aangelegd. Woon al 60 jaar in Rotterdam e.o., nooit geweten

  3. Het is vrij klein, maar heel mooi. Ik kom er graag, langs de Veerhaven, de Parklaan en dan Schoonoord en vaak nog even het Park

Comments are closed.