Toen en nu

In mijn ouderlijk huis was, tot 1969, geen douche of badkamer. Hoe we dan schoon werden? Nou gewoon, in een teil. Die werd in de keuken gezet en daar ging ik dan in. Hij werd gevuld met keteltjes warm water en dan kon ik een beetje ploeteren.

Misschien ging mijn moeder en zus er later ook nog wel in. Al geloof ik dat zij wel telkens weer schoon water namen. En mijn vader? Die ging elke week met zijn handdoek en schoon ondergoed naar het badhuis.

Zo’n ritueel werd natuurlijk niet elke dag herhaald. Geen denken aan! Eén keer per week, dat was het. De andere dagen wasten we ons aan het aanrecht. En werden we ook schoon.

Bron: Foto’s Google

Bij Leo was wel al langer een douche. Gemaakt op een deel van het balkon. En dat was ’s winters best een koude bedoening. Maar die kou deerde hem niet. Die was hij wel gewend. Want dagelijks waste hij zich op zolder, aan een kleine wasbak met uitsluitend koud water. Ja, ja, dat waren barre tijden.

Nu is er in vrijwel elk huis wel een douche en is dagelijks douchen gewoon. En wat wordt er nu gezegd? Dat het helemaal niet nodig is om elke dag te douchen. Zowel uit gezondheids- als uit milieuoogpunt.

Ach ja, nou hebben we alle mogelijkheden voorhanden, zijn er toch nog bezwaren…
😉 😉 😉

8 thoughts on “Toen en nu

  1. Tot aan mijn achtste jaar ging ik ook wekelijks in een teil in de (koude) keuken. ’s Winters werden onze nachtjaponnetjes dan voorverwarmd op de kachel.

  2. Dit heb ik ook nog meegemaakt. Wekelijks buiten badderen. Bij mijn opa en oma, voor op het grasveld. Hoezo koud in de winter… (ik ben daar geboren)

  3. Thuis hadden we eerst een teil, toen een lavet. Nu heb ik alleen nog een douche, die ik niet dagelijks gebruik. We gaan dus terug naar het wassen bij de kraan en dat kan heel goed, want ja, het milieu wil ook wat.

  4. Wij hadden altijd een bad en later een douche. Nooit een teil dus. Wel in mijn eerste eigen flat een lavet. In dit huis ook eerst een bad en nu al heel lang alleen een douche. Ik weet dat het niet zo goed is, maar dat is nu een van die milieudingen waar ik me niks van aan trek. Ik zou het vreselijk vinden als ik de dag niet kon beginnen met een douche.

Comments are closed.