Troep

Ergeren jullie je soms ook zo aan alle troep die her en der in de natuur ligt. Ik kan maar niet begrijpen dat mensen spullen vol mee sjouwen en dan de lege blikjes, flessen en verpakkingen achter hun kont in de natuur laten liggen.

Dat begrijpt Iris Scheffers ook niet. Ik kwam haar vorige week tegen tijdens een wandeling. Ze sjouwde met een grote zak lege blikjes. We raakten in gesprek en ze vertelde dat je zo’n zak bij de gemeente Rotterdam kunt ophalen en er dan zo’n handige grijpstok bij krijgt. En dan is de achterliggende gedachte natuurlijk dat je die grijper gaat gebruiken en die zak vol met vieze troep vult en in de kliko gooit.

Ik vind dit wel een heel mooi voorbeeld. Want als je Iris aan het werk ziet gedurende haar wandeling, dan zul je je rommel niet op de grond gooien. Zelf heb ik zo’n zak (nog) niet gehaald, want ik laat nooit rommel in de natuur achter.

Maar voor wie het nog wel doet, neem voortaan je troep gewoon weer terug in je tas. Het is tenslotte leeg, dus zwaar is het allerminst. En dan thuis alles in de vuilnisbak, waar het hoort. Of in de tas voor het statiegeld, nog beter.

Want al duurt het nog tot 1 januari 2023, blikjes worden straks ook geleverd met statiegeld. Je gooit je spaarpot toch niet weg!

Iris meldde me dit nog:
als je een mail stuurt naar info@kleurrijkbuiten.nl komt de gemeente de knijper plús een rol stevige zakken bij je thuis brengen. Zak vol? Mailtje sturen en ze pikken ’t thuis bij je op!

8 thoughts on “Troep

  1. Ik zal het zelf niet snel gaan doen.
    Ik haal al elke week al een zak vol vuil in het het grasveld vlak naast ons huis weg.
    Maar een grijper is misschien wel handig!

  2. Heel goed van Iris. Ik erger me ook aan al die rotzooi. De scholen zijn weer begonnen en helaas de hele fietsroute komt weer vol te liggen. Ook volwassene die hun mondkapjes rondstrooien in de natuur. Onbegrijpelijk. Inderdaad gebrek aan hun opvoeding.

  3. Mee eens. Het is toch een kwestie van opvoeding. Als we vroeger met onze ouders gingen wandelen, had mijn moeder altijd een plastic zakje bij zich om de papiertjes en zakjes van de lunch in mee terug te nemen. Sinds de coronatijd zie ik ook veel meer afval liggen in natuurgebieden. Onder andere op routes waar nu ineens veel meer mensen komen die daar eerder nooit kwamen.

  4. Dat zouden er meer moeten doen. Aan de andere kant heb je gelijk, ruim in ieder geval alvast je eigen rommel op…

Comments are closed.