Kersentijd

Vroeger kocht mijn moeder wel eens een mandje met kersen. Heerlijk, samen zaten we dan te smullen. Eerst de tweelingkersen uitzoeken en als oorbellen over je oren hangen. En dan zo’n zalig zoete kers in je mond steken, doorbijten, de pit net zo lang in je mond houden totdat ie helemaal glad en zonder vruchtvlees was.

Onze kinderen vonden kersen ook lekker. Oudste heeft eens een heel schaaltje met pit en al opgegeten. Dat schijnt niet zo goed te zijn. Desondanks is ie mooi groot gegroeid 😉

Vorige week las ik dat er bijna geen hoogstam kersenbomen meer zijn. En dat het beroep van kersenplukker daarmee dreigt uit te sterven. Op de foto staat een van de laatste kersenplukkers met een bak dikke, grote en donkerrode kersen.

Die zelfde soort kersen herkende ik op het taartje dat François Perret (de beste patissier ter wereld) voor zijn moeder bakte. Ook daarop dikke donkerrode kersen. Je zou denken nog met pit, maar binnenin zit een vulling (room, witte ganache… wie zal het zeggen?).

Wat zou ik zo’n taartje graag kunnen bakken. Maar dat is te hoog gegrepen voor deze thuisbakster.

Maar binnenkort wil ik toch eens een keer een kersenslof bakken. Dat zal beslist ook heel lekker zijn.

11 thoughts on “Kersentijd

 1. Het water loopt me in de mond bij het zien van die foto. Ik ben gek op gebak en dan zoiets lekkers, mmmmm.

 2. Ik smul op het moment dagelijks van de kersen van onze kersenboom. Mijn man plukt ze elke avond, ook om de vogels voor te zijn. Aardbeien doen het bij ons slecht, maar kersen gaat gelukkig goed.

 3. Kersen, als we bij onze Reeuwijkse vrienden zijn halen we ze altijd bij een boerderij.
  Diverse soorten en je mag ook proeven.
  Zelfgemaakte kersen ijs daar is ook erg lekker.

 4. Ik zag weer volop kersen bij Appie liggen, ik heb ze ook zelf in de tuin.

 5. Ben niet zo dol kersen Meestal te zuur maar er iets mee bakken lijkt me wel lekker. Ga zoeken naar recept.

 6. Wij hebben 2 hoogstam kersenbomen (Hedelfinger) in de huiswei staan. De onderste kersen plukken we, de rest is voor de vogels, ik ga voor geen goud op een hoge ladder …

 7. Jammie kersen! Ik eet altijd verse tijdens de 4daagse. Maar helaas niet dit jaar.

Comments are closed.