Gezegdes

Onze taal kent heel veel gezegdes. Maar er zijn ook van die uitspraken die alleen in je eigen kring te pas en te onpas opdoemen. Die alleen maar in jouw huishouden of familie worden gebezigd.

Bron: Google afbeeldingen

Van die opmerkingen die je altijd maakt wanneer er iets gebeurt. Bij ons is dat als Leo of ik mors met het eigeel van ons zachtgekookte eitje. Er druppelt wat dooier over het randje van het eierdopje en de ander zegt: “Daar zou oom Paul heel boos over worden”. Ach, oom Paul is al heel lang dood. Hij was een lieve man, maar knoeien met eten was hem een doorn in het oog.

En als je iets moet doen en er niet het juiste gereedschap voor hebt of te lui bent om het te pakken. Zo gebruik ik soms een mesje in plaats van een schroevendraaier. Wanneer er dan een opmerking wordt gemaakt, citeer ik mijn zus “In geval van nood, schil je aardappelen met een bijl”.

Ik ben benieuwd of jullie ook van die vaste uitdrukkingen hebben. Misschien zijn er wel zoveel, dat ik er nog een blogje aan kan wijden. Dus kom maar op met jullie verhalen….!

10 thoughts on “Gezegdes

 1. Je lijkt tante Willemien wel. Dat zei mijn vader als ik weer eens verschrikkelijk eigenwijs was. Ik heb die tante nooit gekend. Te lang verhaal voor in jouw reactiedinges. Ik zal er nog een logje over maken.

 2. Als we met de kinderen op pad waren, ook met mijn kleindochter was het vaak in de winkel: Kijken doe je met je ogen, niet met je handen.

 3. Alles komt goed!
  Zo niet dan toch.

  Toen ik ziek werd was dat iets wat altijd door Jeroen tegen mij gezegd werd.
  Alles komt goed.
  Heb zelfs een aantal kaarten toen gekregen met die tekst.
  En nu wordt die ook weer veelvuldig gebruikt.

 4. Er schiet me zo niets te binnen. Mn vader zei wel altijd er is meer in de keuken, als dat eens niet zo was. Schijnbaar hebben ze ooit bij mensen gegeten die uit hun nek lulde en beknibbelde.

 5. Als mijn vader vroeger waarschuwde voor iets dat echt niet mocht, bekrachtigde hij dat met een: “Anders snij ik je oor af met de punt van mijn zakdoek!” Nou, dat wist je het wel! 🤣

 6. Als het niet kan zoals het moet, dan maar zoals het kan .
  ( mijn moeder zei het in het Fries )

 7. ‘Zo’n mooie boom maar niet eens een piek’.
  Uitspraak van onze dochter toen ze vier was. Het ging over een kerstboom. We gebruiken het zinnetje voor: jammer, maar het is het toch niet helemaal!

Comments are closed.