Wit goud

Vroeger, toen ik nog aan de hand van moeder en vader, op vakantie naar Brabant ging, was het altijd vaste prik. Eerst asperges eten. Als ze erg duur waren in die tijd, kreeg ik alleen aspergesoep. Maar soms lagen de witte stengels in het gelid op mijn bord.

Asperges zijn er maar kort en dus moet je ze eten als ze er zijn. Vorige week kocht ik ze bij de grootsuper. Vraag me nou niet hoeveel ik daarvoor betaalde, want in deze vreemde tijd doe ik mijn boodschappen met een lijstje in mijn hand. Geen acht slaand op bonus of reclame, leg ik mijn zaken in de boodschappenkar. Ons geld besteden we nu aan niet veel meer dan de dagelijkse boodschappen.

Maar donderdag waren de asperges bij Appie uitverkocht. Pas ’s middags zouden nieuwe komen. En nog een keer in die rare boodschappenmodus, nee… Dan maar een alternatief voor de zondagse maaltijd.

Toch moest ik gisteren nog een keer naar het winkelcentrum en dus keek ik nog even in de supermarkt. Weer niks, maar verderop zit een groenteboer. Die bezoek ik zeer zelden, want hij is nogal aan de prijzige kant. Ik vroeg even, op de juiste afstand uiteraard, of hij asperges had. Jazeker, natuurlijk mevrouw. Dus wachtte ik netjes voor de winkel op mijn beurt om binnen te mogen. Ja, daar lagen ze. Mooie dikke roomwitte asperges. Hoeveel wilt u? Nou ja, een stuk of eh…. toen zag ik de prijs. Of ik even ook roomwit uitsloeg weet ik niet, maar slikken deed ik wel. Doet u maar… even aarzelde ik. Doet u er maar 8, zei ik resoluut. Het totaal bedrag benam me nog even de adem.

Er komen straks nog vele dagen met genoeg vrije tijd om over die exorbitante prijs na te denken. Maar mijn schoondochter heeft gelijk, dat is geen groenteboer, dat is een groentenjuwelier.

10 thoughts on “Wit goud

  1. Ik vind asperges heerlijk.
    Maar als ze me te duur worden laat ik ze dus echt liggen.
    Ik hoop dat ze het geld waard waren.

  2. Hemels, ik heb er veel voor over. Ze groeien hier op verschillende plaatsen maar ik weet niet of er al gestoken is.

  3. Ze maken er zwaar misbruik van, ik woon in de buurt en overal zijn de prijzen vreselijk duur geworden! Ik vind het maar rare dingen eerlijk gezegd.

  4. Mart ging er vanmorgen vijftien halen bij de groenteboer (voor drie personen) en ik heb hem niet naar de prijs gevraagd. Ik moet eerlijk zeggen dat het me ook geen klap interesseert. Geld uitgeven aan andere dingen doen we verder niet maar lekker eten willen we wel, En lekker drinken!

  5. Je kunt je afvragen waar de grootgrutter de asperges vandaan haalt. Ik heb het geluk in de omgeving te wonen waar ik asperges rechtstreeks bij de kweker kan halen. Veel betere kwaliteit en ook dan duurder dan in de supermarkten. Eet smakelijk!

Comments are closed.