Recept

Al een paar keer maakte ik deze lekkere Marokkaanse bonensoep. Goed vullend, zonder vlees maar met een heerlijke smaak. En ook vandaag zet ik hem weer op tafel. Ik serveer er een volkoren broodje bij.

Voor 4-5 personen:

groot blik witte bonen
blik tomatenblokjes
2 uien
3 teentjes knoflook
1 winterwortel
3-4 stengels bleekselderij
1 gele of groene paprika
2 tl ras-el-hanout
1 tl kurkuma
1 tl komijn
½ bosje verse peterselie of koriander
½ liter groentebouillon
(olijf)olie om te bakken
Peper en zout

Snijd uien en knoflook fijn.
Verwarm de olie in een grote pan en fruit hierin de uien en knoflook.
Snijd wortel, bleekselderij en paprika in blokjes en voeg deze bij de uien/knoflook en laat even meebakken.
Strooi de ras-el-hanout, kurkuma en komijn over de groenten en roer goed door.
Voeg de tomatenblokjes en de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat alles zachtjes 12 tot 15 minuten op laag vuur pruttelen.
Voeg dan de witte bonen toe en warm alles nog ca. 5 minuten goed door. Breng op smaak met peper en zout en bestrooi met gehakte peterselie, of voor de liefhebbers, koriander

EET SMAKELIJK!!

PS: Vaak word aangeraden de bonen af te spoelen. Maar ik vind dat zonde, want dan spoel je ook alle voedingsstoffen in het vocht weg. Dus gaat bij mij het hele blik, met nat en al, er in.

10 thoughts on “Recept

  1. lekker! dit is ook mijn soep, wittebonensoep, die geur……. groenten kan van alles zijn, ik heb er wel eens een stronkje boerenkool bijgedaan. Maar toch, maar toch, mijn soep haalt niet bij de wittebonensoep die mijn moeder vroeger maakte.Of ik nu bonen neem uit glas of blik, of de ouderwetse gedroogde bonen, maar die krijg ik niet eens gaar, ook al laat ik ze 24 uur weken. Het zal aan het harde Limburgse water liggen…..Maar gelukkig heb ik de marokkaanse kruiden, die zij nooit heeft gekend.

  2. Lekker! dit is ook mijn soep, de groenten kan van alles zijn, heb er wel eens een takje boerenkool bijgedaan, of een
    En toch, en toch…… de bonensoep die mijn moeder vroeger maakte van gewone gedroogde witte bonen die is niet te evenaren……die geur….. dat krijg ik niet voor elkaar, niet met bonen uit glas of blik, maar ook niet van gedroogde bonen, die worden niet eens zacht, ook al laat ik ze 24 uur weken.

  3. Met bruine bonen zal het ongetwijfeld ook lekker smaken, maar witte bonen (zonder tomatensaus) zijn hier erg lekker in.
    Ras-el-hanout is een Marokkaans kruidenmengsel. Die van Euroma/Johnnie Boer is lekker kruidig en niet scherp.

  4. In tegenstelling tot jouw recept vervang ik de witte bonen door bruine bonen. Witte bonen hoeft ik bij de family niet mee aan te komen…

Comments are closed.