Toch anders…

Je bent maar een paar kilometers over de grens, men spreekt er nog steeds Nederlands, nou ja, Vlaams. En toch is er heel veel anders.

Want hier in Gent zag ik een bureau voor een poetsdienst. Kijk, dan weet je tenminste wat men daar voor je regelt. Je kunt er iemand vragen je huis te komen schoonmaken. Maar zou je dat doen, dan geeft dat weer vragende gezichten aan de andere kant van de balie. Want in België heet dat kuisen. Kuis kennen wij wel, maar in een heel andere betekenis.

Maar goed, het maakt het lopen in zo’n stad ook weer erg leuk. Je ziet andere dingen, beleeft ook andere dingen. Want wie in België wacht bij een zebrapad, ziet dat het verkeer meteen stilhoudt, zodat je veilig kunt oversteken. En daar was ik dan weer een beetje verbaasd over. In Rotterdam rijden ze soms knetterhard door.

Wie reist, ook dicht bij huis, ontdekt nog eens wat.

9 thoughts on “Toch anders…

 1. Ik Rotterdam moet je niet twijfelen maar doen alsof je gewoon doorloopt en dan ook net doen of je niet kijkt, dan stoppen ze. Ik legde het van de week nog aan Vriendjelief uit. Maar dat is een Importbelg (Brabo) dus die stopt gewoon. Overigens vind ik dat soort dingen ook zo leuk, je spreekt elkaars taal en toch ook weer niet helemaal.

 2. Kuisen, een vriendin van mij gebruikt het woord altijd!
  En die komt uit Breda 🙂
  Ouderwets woord is het volgens mij.

 3. Grappige verschillen in taal.
  In Goch en de andere Duitse grensplaatsen stappen we ook met een gerust hart de zebra op. Gegarandeerd veilig.

 4. Dan ben ik een Belg, ik stop ook altijd bij een zebra als ik zie dat er mensen wachten of aankomen.

 5. Dat poetsen (of kuisen) is ook nog eens goed geregeld: bij middelste in Brussel komt iemand van zo’n firma poetsen en dat kost het jonge stel iets van 7 euro per uur, de rest is gesubsidieerd door de overheid.

Comments are closed.