Verspilling

Gisteren tipte ik deze uitzending al even aan. Bij de NDR (Duitsland) dus misschien niet voor iedereen nog te bekijken. Maar met een schrikwekkend verhaal over verspilling en geld, maar vooral materiaal, weggooien.

Foto via Google

De uitzending begint met een enorme stapel zakken waarin gebruikte textiel en kledingstukken zitten. Alles bij elkaar zo’n vier vrachtwagens vol, in totaal 5000 kilogram.
En dat wordt in geheel Duitsland elke twee minuten weggegooid .
Misschien is het in ons land een beetje minder, maar het blijven toch enorme hoeveelheden.

En als je dan ook nog eens leest dat we elk jaar gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken kopen, en zo’n 6 paar schoenen, dan weet je dat deze over-consumptie de spuigaten begint uit te lopen.

Ik heb die cijfers met verwondering gezien en weet zeker dat ik niet zoveel kleding en/of schoenen koop. Zou niet weten waar ik het allemaal moet laten. Maar beangstigend vind ik het wel. Zoveel “welvaart”, terwijl het ook betekent dat aan de andere kant van de wereld mensen zich afbeulen om die spullen hier goedkoop en snel te brengen. Zou het volgend jaar misschien een ietsje minder kunnen?

6 thoughts on “Verspilling

  1. Eerst moet een groot deel van de bevolking aan de andere kant van de wereld ploeteren om al die kleding te produceren en moet het hierheen vervoerd worden om dan vervolgens als mensen het tenminste in de kledingcontainers gooien na gebruik weer vervoerd te worden naar dan andere kant van de wereld zodat die mensen in onze afdankertjes kunnen rondlopen. Ik blijf het bizar vinden dat mensen zo weinig nadenken over wat ze aanschaffen.

  2. Ik heb wel andere dingen “moeten” kopen.
    Maar weggooien, niet zo snel, kijk wie ik er een plezier mee kan doen, bijvoorbeeld mijn dochter.
    Afvallen is wat lastig 🙂

  3. oei, voor mezelf weet ik dat ik geen schoenen heb gekocht, wel nieuw ondergoed en sokken. Maar alleen versleten zaken weggegooid. Uit mijn werkzaam leven heb ik nog zoveel over dat ik daar volgens mij nog wel even op kan teren.

  4. Er wordt te veel rommel ge- en verkocht. Te weinig mensen zijn zich bewust van wat het kost (water, stroom, kinderarbeid, ellende …..) om iets te produceren wat dan voor een paar euro wordt gekocht, (niet) gedragen en weer wordt weggedaan.

Comments are closed.