Legaal stelen

Vroeger kreeg iedereen zijn loon in een loonzakje. Gewoon contant geld in een envelop. Toen heeft iemand bedacht dat het beter zou zijn als dat geld op een rekening werd gestort. Veiliger, efficiënter, kostenbesparend. Dus moest Jan en Alleman aan de bank- of girorekening. Met wervende reclame werden we er toe aangezet. Je geld was veilig bij De Bank, of Giroblauw past bij jou en nog wel wat andere slogans. Er waren nog overal kantoren, waar je je geld kon ophalen. Met een vriendelijke of knorrige bediende. De flappentapper deed zijn intrede. Je kreeg een pasje, met een pincode. Die moest je onthouden en onder geen beding aan iemand anders laten weten. Maar ja, de nieuwe tijd, weetje wel…. en och, het was toch wel makkelijk en vooral: het kostte je geen cent.

Maar tijden veranderen. Dus werd de service steeds minder, verdween de bediende, sloten de bankkantoren en die flappentappers bleken wel erg fraudegevoelig. Er zijn er ook steeds minder. Je moet steeds verder lopen of zelfs rijden om je geld te kunnen bemachtigen. En gratis??? Welnee, je betaalt er inmiddels flink voor, voor dat betaalpakket. Het lijkt wel niet zo veel, maar als ik aan het eind van het jaar bekijk wat die steeds minder wordende service kost, dan schrik ik daar toch van.

Het begint naar mijn gevoel verdacht veel te lijken op stelen. Legaal stelen, dan wel te verstaan!

 

3 thoughts on “Legaal stelen

  1. Ik vind het geen legaal stelen.

    Het is logisch dat het geld kost. Je doet het wel zelf, maar je wilt het ook overal kunnen. Zo’n systeem voor internetbankieren ontwikkelen, onderhouden en pinnen en fraude vrij houden kost gewoon geld. Het betaalpakket is ook ingesteld om de wildgroei van het aantal rekeningen per persoon tegen te gaan. Toen dat gratis was nam iedereen voor alles een aparte rekening waardoor het onbeheerbaar en duur werd. Verder kun je tegenwoordig van vroeg tot een eind in de avond een medewerker spreken. Die moet toch ook worden betaald.

    Wat ik wel legaal stelen vind is rentedagen pikken bij overboekingen en het aantal transactiedagen opschroeven en boeterentes bij het aflossen van schulden/hypotheken.

  2. je stukje zet me wel aan het denken… ING is best duur aan het worden (maar andere banken zullen dat ook wel doen)

  3. Helemaal mee eens! Bij de intrede van het digitale tijdperk dacht bijna iedereen dat dit alleen maar voordelen zou opleveren. Het tegendeel blijkt echter waar. Nu nog de vraag hoe lang de banken met het legaal stelen kunnen doorgaan.

Comments are closed.