Schorseneren

“Oude” groenten, zoals schorseneren, zijn weer helemaal in en dat wordt ook door onze grootsuper gepropageerd. Schorseneren zijn de groenten van januari 2013.
Ik had ze al wel eens gegeten, maar nog nooit zelf klaar gemaakt. De bijnaam “dienstmeidenverdriet” beloofde niet veel goeds, maar het schoonmaken ging eigenlijk heel prima.
Ik maakte er dit mee. Echtgenoot en ik vonden het heerlijk!

Wil je nog andere recepten, kijk dan hier.

Ingrediënten (voor 2 personen):350 gr. Schorseneren
450 gr. Aardappelen
125 gr. (gerookte) spekblokjes
75 gr. (blauwe) kaas
melk
peper, zout, nootmuskaat
 

Bak de spekjes in uit tot ze bruin en knapperig zijn.
Schep ze uit het vet en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Voeg eventueel wat water toe aan het spekvet en roer alle aanbaksels los van de bodem van de pan. Zet apart.
Schil en kook de aardappelen in ca. 20-25 minuten gaar. Verwarm de melk en maak daarmee van de aardappelen een niet al te stevige puree, schep de spekjes erdoor en maak af met wat zout, peper en nootmuskaat.
Was de schorseneren goed en schil ze. Snij in stukjes van ca. 3 cm. en zet meteen in water met citroensap om verkleuren tegen te gaan. Kook ze in ruim water in ca. 20-30 minuten gaar.
Giet de schorseneren af en breng op smaak met wat nootmuskaat en peper en meng ze met de helft van de verkruimelde kaas. Laat de kaas even smelten.
Schep de puree op de borden, leg de schorseneren erop en verkruimel de andere helft van de kaas erover.
Lepel een klein beetje van de spekjus erover.

Geef er eventueel nog wat komkommer of tomatensla bij.

EET SMAKELIJK!

3 thoughts on “Schorseneren

  1. Dat schoonmaken viel mee, Ik waste ze eerst, liet de gootsteen vollopen met water en schilde met een dunschiller enigszins onder water. Het plakte een beetje, type bisonkit. Maar dat was er zo weer af. Volgende keer zou ik in ieder geval aan mijn linkerhand een latexhandschoen doen, die kan met de schillen meteen weg.

  2. Hi Els,

    Ik vind ze vreselijk schoonmaken en koop ze daarom altijd diepvries. Ben overigens de enige in huis die ze lekker vindt.

Comments are closed.