Onderzoek

Sinds 1990 loopt er in Rotterdam-Ommoord een groot onderzoek onder 55-plussers. Dat onderzoek is over de hele wereld bekend als “the Rotterdam Study”. Hier heet het “Ergo-onderzoek” en duizenden oudere bewoners in de wijk Ommoord doen er aan mee, ook Leo en ik.
Met enige regelmaat worden we benaderd om allerlei vragen te beantwoorden en tests te doen. Zo wordt er gevraagd naar hoe je leeft, woont, wat voor werk je deed, wat je eet, hoe vaak en hoe lang je beweegt, wat voor ziekten je ouders hebben gehad. Ook worden er allerlei tests afgenomen, waarbij het geheugen en je concentratievermogen getest worden. Zelfs de manier waarop je loopt is belangrijk. Loop je met een regelmatig patroon of schuifel je een beetje? Zo krijgt men een goed inzicht in hoe bepaalde ziektebeelden zich ontwikkelen, zoals hart- en vaatziekten, neurologische kwalen en oogziekten.

Een groots en omvangrijk onderzoek dus, dat nog wel een aantal jaren door zal gaan.

Bron: Monitor, Erasmus MC, Rotterdam

2 thoughts on “Onderzoek

  1. @Wieneke: Ik proef hier een beetje cynisme 😉 Er zijn natuurlijk meerdere instanties nieuwsgierig naar de uitslagen. Maar het is een heel groot en langdurig onderzoek, dat een realistischer beeld geeft dan al die onderzoeken waar we tegenwoordig mee om de oren worden geslagen. Mijn blogje was gebaseerd op het blad dat wij onlangs kregen over het onderzoek.
    Wanneer er bij alle tests iets gevonden wordt dat verder onderzoek vraagt, word je daarover ingelicht en kun je besluiten wat je er verder mee wil doen.

  2. Ja, dat willen de verzekeringsmaatschappijen wel weten natuurlijk.
    Maar krijgen jullie nou ook als meedoeners de tussenrapporten te zien?

Comments are closed.