Ratelslangen

De wereld draait door

De wereld draait door

Eerst dacht ik, het ligt aan mij. Maar ook echtgenoot had er last van. De leeftijd, dan?
Maar nee, ik weet nu dat wij niet alleen ons ergeren aan de spreekstijl van sommige TV-presentatoren. Afgelopen zaterdag schreef Ephimenco in Trouw er ook over.
Het was hem opgevallen dat Matthijs van Nieuwkerk, maar ook Knevel, Kockelman en Van Brink allemaal zo snel praten, dat je het bijna niet meer kunt verstaan. Ratelslangen noemde hij ze en dat vind ik wel een heel treffend beeld.

Want er wordt van af gerateld op TV. Wil je het volgen, dan raak je bijna buiten adem en ga je soms zelfs hyperventileren.

En dan de reclames. In een moordend tempo wordt staccato van alles de ether in gespuugd. Was het vroeger nog alleen maar het electronicaconcern dat niet gek was, nu volgende de reclameboodschappen elkaar op in een mitrailleurvuur van slogans. Van tapijtverkopers tot cosmeticabedrijven, van autoruiten tot melkproducten.

Presentatoren en reclamemakers, doe het eens een beetje rustiger aan. Heus, het mag wel een tandje minder.

4 thoughts on “Ratelslangen

  1. Het komt ook door het tempo van de autocue. Matthijs kan dat nauwelijks bijhouden, zo snel gaat het. Vandaar de onduidelijkheid. En verder schijnt er continue een opjaagstemmetje door z’n ‘oortje’ komen.

  2. Ik zeg dat al tijden van Matthijs van Nieuwkerk, dat hij veel te snel praat dus. Hij slikt ook nog dingen in, vooral namen van mensen die hij als bekend veronderstelt, zodat je geen idee hebt wie er gaat komen en pas uit het gesprek opmaakt in welke hoek je de betreffende persoon moet plaatsen.
    De andere drie praten al een stuk minder snel. Die kan ik wel volgen.

Comments are closed.