Al lang wilde het eens een keer zelf maken: zuurkool van rode kool. Was niet moeilijk, zei jongste. Dus toen ik een bio rode kool kon krijgen bij de Appie, ging ik aan de slag.
En nee, moeilijk is het niet. Eerst de rode kool schoonmaken en fijn raspen of heel fijn snijden. Alles in een grote kom en dan kneden met zout (1,5 tot 2% van het gewicht aan kool). Ik had ongeveer 600 gram geraspte kool en gebruikte ca. 10 gram zout. Dan alles flink kneden en knijpen. Net zolang totdat de kool vocht loslaat en er een laagje koolnat op de bodem ligt.

Ik gebruikte er verder geen kruiden of specerijen in. Deed de kool in een flinke pot en duwde alles goed naar beneden. Ik vulde een plastic zakje met water om de kool goed onder te houden en deed het deksel lichtjes dicht. De pot in een schaaltje gezet, zodat uitlopend vocht geen rommel geeft. En dan donker wegzetten op kamertemperatuur.
Dan begon het grote wachten. Wel regelmatig kijken en ik weet nu dat je vooral in het begin de pot voorzichtig moet openen. Leg een doekje over als je de pot opent.
Na ongeveer 5 tot 6 weken stopte de fermentatie en zette ik de pot in de koelkast. Ik heb er ruim twee keer van gekookt.
Wij vinden het een zeer geslaagd experiment en ik ga dit zeker nog eens doen.

At je deze schotel,ook met rookworst?
Oei, ik hou niet van zuurkool. Wel van rode kool, maar ik ga er geen zuurkool van maken. Proef je het verschil?
Ook ik ben nieuwsgierig naar het smaakverschil tussen wit en rood.
Tijdens mijn opleiding heb ik ooit de teelt van witte kool tot aan consumptie gevolgd.
Warme winterse groet,
Een leuk experiment, ik vraag me idd ook af hoe het smaakt.
Klinkt wel lekker dit experiment. De kolen zijn volop in de aanbieding.
Vraag: moet het echt in de koelkast bewaard worden? Daar heb ik niet zoveel ruimte
Proef je dan nog het verschil met zuurkool van witte kool?