
Van Lies kreeg ik een recept van een Ierse cake. Niet gemaakt met melk en boter, maar met thee en slechts één ei. Dat moest ik eens proberen.
Irish Barmbrack
225 gr. rozijnen (of een combinatie van rozijnen en ander gedroogd fruit)
240 ml. koude sterke zwarte thee
120 gr. zachte bruine suiker (ik gebruikte 110 gr.)
1 losgeklopt ei
225 gr. zelfrijzend bakmeel
snufje zout en eventueel een theelepel speculaas- of kruidkoekkruiden)
Doe de rozijnen met de thee en de suiker in een schaal.
Laat het minstens 4 uur, maar liever nog de hele nacht staan zodat de suiker goed oplost en de rozijnen de thee kunnen opzuigen.
*****
Verhit de oven voor op 160 graden Celcius.
Vet een cakevorm (ongeveer 21 x 11 cm) in met boter of olie.
Voeg bloem, ei, zout en eventueel kruiden toe aan het fruitmengsel.
Roer tot alle bloem is opgenomen en een stevig deeg/beslag ontstaat.
Doe het deeg in de ingevette cakevorm, strijk glad en bak de cake ongeveer 1,5 uur.
Test de cake met een satéprikker. Komt die er droog uit, dan is de cake gaar.
Natuurlijk vond ik op internet nog diverse variaties, vrijwel allemaal gelabeld als “echt” en “origineel” Iers. Soms iets luxer, vaak zelfs veel luxer, met bier in plaats van thee, met extra whiskey, met een keur aan allerlei gedroogd fruit. Maar dit lijkt me wel een oigineel recept, dat van moeder op dochter werd overgegeven.
Oh ja, de Barmbrack smaakte heerlijk!!! Je kunt de plakken met wat roomboter besmeren, maar dat vind ik niet echt noodzakelijk. Ik haalde er ruim 12 stevige plakken uit. En vanzelfsprekend kreeg Lies er ook een paar.

Oh, dat klinkt goed! Ga ik een keer proberen.
Ik ken dit recept als “Theebroodje” en heb het heel lang geleden uit de NRC geknipt. Toen schreef Anne Scheepmaker recepten voor hen. Het is heel gemakkelijk en echt heerlijk! Ik ga het binnenkort ook weer eens maken, lekkere grote rozijnen halen op de markt en gedroogde abrikozen meewellen… Bedankt voor je bericht, ik schrijf dit recept erbij.
Terwijl ik dit recept zit te lezen denk ik:komt goed uit en past helemaal in mijn voedingspatroon nu ik al poos bloedarmoede heb en maanden terug met reumatoloog afspraak maakten om extra dingen te gaan eten waar veel ijzer in zit zoals gedroogde fruitsoorten die hoog ijzergehalte hebben voordat ik met het slikken van ijzertabletten begin.Twee weken terug kreeg ik mijn drie maandelijkse controles en onderzoeken in Radboudumc en gister belde mijn specialist dat de lab uitslagen van bloed lieten zien dat extra ijzer in voeding niet voldoende is.Dan toch maar aan de pillen.Zojuist tf met lijst van apotheek wat wel en niet mag bij inname,o.a geen enkele soort thee😏Ga de lekkere koek echt wel bakken voor wie plak lust en ik geniet enkel van geur uit oven,ach er zijn inmiddels al zoveel dingen die ik niet meer kan,mag of niet verdraag in mijn leventje dat dit er nog wel bij kan.
Bedankt voor het delen,Els
Leuk recept, ga ik eens maken. Bedankt.
Eerst even afkoelen en dan eens proberen te maken. ik heb het recept alvast gekopieerd.
Lijkt me lekker, zodra het minder warm is ga ik het proberen.
dat lijkt mij een goed recept! ga ik ook eens proberen!
Smakelijke groet,
Wat een bijzonder recept zeg! Daar zou ik nooit opkomen om thee te gebruiken!
Deze Ierse koek, zoals wij hem noemen, is al jaren favoriet bij ons. Alleen de volgorde gaat anders. Eerst alle droge ingrediënten bij elkaar, dan het ei en daarna net zoveel koude thee tot je een soepel beslag hebt.
De krenten en rozijnen laat ik uiteraard vooraf wellen.
Je hebt me op een idee gebracht, ik ga hem maar weer eens maken!
Bijzonder recept, met die thee! Maar met whiskey ook niet verkeerd. 🙂
Zal lekker zijn! Mmm…
Lie(f)s.