Daarom

Bron: Google foto’s

Ik weet niet of er iemand van wakker ligt, maar waarom zitten de leuningen van wenteltrappen in middeleeuwse kastelen en kerken altijd aan de rechterkant?

Die gebouwen moesten vrij van vijandige elementen blijven. Dus als een ridder al binnen was gekomen, moest hij ook nog eens de wenteltrap naar boven nemen. Met een lang zwaard in zijn rechterhand, dat hem dan danig in de weg zat. En ook naar beneden is een zwaard dan een hinderlijk iets. voor een beetje ruimte moest je in de buitenbocht gaan staan en kom je in het blikveld van de tegenstander.

Zou het echt waar zijn? Ik weet het niet, maar ik haalde deze informatie van onze scheurkalender. Voor gidsen natuurlijk altijd leuk om te vertellen. Een onnuttig weetje, maar wel grappig.

5 thoughts on “Daarom

  1. Ik denk dat zo’n touwleuning altijd in de buitenbocht zit omdat mensen daar willen lopen vanwege de bredere treden. Minder gevaar op misstappen. Als je omhoog gaat is ie bij deze trap rechts en naar beneden zit ie dan links. Hier in de Grote kerk is een klein trapje die andersom wentelt en daar zit de leuning ook in de buitenbocht. Omhoog links naar beneden rechts.

Het is leuk als je een reactie geeft.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.