Hofje

Vorige week in Zutphen liep ik samen met nog wat anderen mee met een stadsgids. Hij wist ons veel te vertellen over het stadje en zijn geschiedenis. Het is altijd leuk om wat meer van zo’n plaats te zien en te weten.

In het straatje voor dit hofje maakte ik een foto van het doorkijkje. Maar binnen bleek ook nog veel te zien te zijn.

En wat onmiddellijk opviel, waren de prachtige hortensia’s in het middenperk. De gids vertelde dat er vroeger 16 huisjes stonden, behorend bij de Lutherse kerk. Er woonden meerdere mensen samen in zo’n huisje en dat was echt piepklein.

De bewoners zetten destijds geen bloemen in het perk, maar teelden er hun eigen aardappelen en groenten.

Er was welgeteld één secreet (WC) voor alle bewoners. En geen spoeling. Je ging gewoon op een tonnetje. Dat werd met regelmaat uitgegooid over… ja over dat middenperk. Mest genoeg dus. Vandaar die mooie hortensia’s….?

Nu zijn meerdere huisjes samengetrokken tot één woning. Nog steeds niet erg groot, maar gelukkig wel voorzien van moderne sanitaire voorzieningen.

9 thoughts on “Hofje

  1. Dit soort hofjes is zò mooi! En ja…., het is een echt hortensiajaar!

  2. Mijn moeder vertelde graag over de mooie rozenstruiken die in hun achtertuin bloeiden tijdens haar jeugd tussen 1925 en 1940 waar ze in een huis woonden met een tonnetje. Als het geleegd was door de de Boldootkar dan werd het wel omgespoeld en aan het eind vd tuin in de struiken geleegd, vandaar de mooie rozen.

  3. Hofjes, ik vind ze altijd zo leuk!!
    Onze Hortensias bloeien supermooi, en ik woon echt niet daar waar ooit een hofje is geweest 🙂

  4. Leuk om te wandelen met een gids, hoor en zie je dingen die je anders zou missen. Volgens mij doen de hortensia’s het dit jaar zo goed door alle regen

  5. Ach, het is nog niet zo lang geleden dat ’t húske verdween.

  6. Wat een plaatjes! Dat doorkijkje ! En zo goed onderhouden! Het valt mij op dat ondanks het weer van de laatste tijd de hortensia’s overal weelderig bloeien!

Het is leuk als je een reactie geeft.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.