Stoel

De boom die hier in het park bij de Westergasfabriek stond, was een enorme en oude iep. Maar ook bomen hebben een beperkte levensduur. Hij werd ziek en was niet meer te genezen. Omhakken werd zijn lot.

#Treetag

Maar de stronk bleef en van de stam werden twee stoelen gemaakt. Waarschijnlijk nog wel meer, want alles van zo’n boom, hoe ziek ook, kan worden hergebruikt.

Op één van de stoeltjes zat deze plaat, waarop stond wat de iep allemaal voor goede dingen had gedaan. Zuurstof gemaakt, regenwater opgeslagen, lucht gezuiverd en nog veel meer. Hij had zijn lange leven dus nuttig doorgebracht.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de schaduw die hij voortbracht, de stam waarin misschien wel vele verliefde paartjes hun namen in hadden gekrast (wat niet zo erg milieubewust was, natuurlijk) en bij hoeveel eerste zoenen hij getuige was geweest?

Hoeveel vogels hadden hun nest er in gebouwd, vele jaren weer? En hoeveel insecten hadden hun buikje volgegeten en daarna gediend als vogelvoer voor kleine en grotere vogels? Welke vlinders hadden er omheen gefladderd en hoeveel kinderen zouden er om heen gespeeld hebben?

Hoe meer je erover nadenkt, hoe meer zo’n boom een monument in de maatschappij blijkt te zijn. Laten we er dus vooral zuinig mee omgaan!

10 thoughts on “Stoel

  1. Laatst zijn er in een parkje in mijn woonplaats een paar bomen omgehakt en de reden daarvan was me totoaal niet duidelijk. Ik wordt daar droevig van.

  2. Bomen zijn zoooo belangrijk. Het is heel goed om dat eens allemaal op een rijtje te zien. Het doet mij altijd wel iets als een zieke boom (die ik ken) wordt omgehakt. Onze gemeente doet het allemaal vrij zorgvuldig, want er wordt echt veel aan herplant gedaan. Maar eer zo’n kleintje weer voor wat schaduw gaat zorgen…. Ik begrijp mensen niet, die zo zeuren over vallende bladeren en zo. Onze Gingko biloba deed vorig jaar heel erg raar. Hij bleef uitvallen en was begin september helemaal kaal. De tuinmannen hebben hem fors gesnoeid en de top eruit gehaald. Nu gaat het weer prima met hem. Ik ben dolgelukkig want ik hou erg veel van deze boom.

Comments are closed.