Duurzaam

Duurzaam is het woord van deze tijd. Alles moet duurzaam zijn, van je haarverf tot je schoenzolen.

Maar wanneer is iets duurzaam? Als ik lees dat de oude koelkast het veld moet ruimen voor een nieuwer -uiteraard minder energie verbruikend- exemplaar, denk ik meteen “maar wat gebeurt er met de oude? Die gaat naar de vuilstort. Is dat duurzaam?

Zo las ik ook dat we eigenlijk alle plastic uit de keuken moeten weren. Zou dat kunnen? Ja, maar dan mag van mij melk, yoghurt, karnemelk, vla, slagroom ook niet meer verpakt worden in van die handige plastic weggooipotjes. Moet alles in glas en met statiegeld. Dat dan weer wel teruggebracht, omgespoeld, omgesmolten en opnieuw gemaakt worden. Is dat echt zoveel duurzamer?

Laatst keek ik eens in mijn keukenkast en kwam tot de conclusie dat veel van mijn voorraadbussen al meer dan 50 jaar oud zijn. Van plastic, ja, dat wel. Maar nog steeds handig en onbeschadigd. En al die tijd gewoon en vaak gebruikt…

Ik zie natuurlijk overal prachtige glazen potten, die ik ook wel zou willen hebben. Maar nee, ik hou gewoon mijn plastic Mepal potten, met hun nostalgische kleurtjes. Dat lijkt me toch nog steeds duurzamer.

8 thoughts on “Duurzaam

  1. Ach ja, een paar van die mepalpotten heb ik ook, al iets van 45 jaar, en verder glazen potten, maar die zijn pas een jaar of vijf….

  2. Wij willen ook niets weggooien, maar er gaat toch regelmatig iets kapot wat nog niet oud is. Alles wordt tegenwoordig gemaakt voor een paar jaar, dat zou eerst eens moeten veranderen. Vooral de kleine keukenapparaten geven het snel op. En wat te denken van computer en mobiele telefoons? De oudere PC’s en telefoons krijgen geen update meer en ons wordt aangepraat maar een nieuwe te kopen (doen we niet).

  3. Duurzaam leefden onze ouders en grootouders. Die kochten voor hun trouwen een ameublementje en daar zaten ze 50 jaar later nog op. Idem voor een servies en de potten en pannen. Goede kwaliteit gekocht en verder geen spilzucht. Wat wij doen is dénken dat we goed bezig zijn.

  4. Wij hebben allemaal glazen voorraad potten en weinig plastic, Maar ik ben het met je eens, het begint bij de verkoop. verbied gewoon bepaalde artikelen die niet in het duurzaamheidsconcept passen. Wat mee flessen inleveren dan pakken bij het PMD gooien zou idd een mooi begin zijn.

  5. Bij duurzaam denken mensen vaak dat dat positief is voor het milieu. Vaak is dat zo, maar zeker niet altijd. Zo gaat een Rolce Royce heel lang mee, maar zuipt ie enorm omdat ie zo belachelijk zwaar is. Is duurzaam, maar zeker niet goed voor het milieu. Dingen die alleen maar in een kast staan zonder dat er energie voor nodig is, moet je zo lang mogelijk gebruiken. Mijn strijkplank zal de 50 gepasseerd zijn, maar doet het nog prima. M’n 2e hands accuvrije fiets heb ik inmiddels 20 jaar. Ook niets mis mee. Het vervangen van een smartphone na 2 jaar is niet erg duurzaam, ook al zou de nieuwe minder energie verbruiken.

Comments are closed.