Natuur

Zo nu en dan weet ik niet meer wat er gebeurt in Nederland. Paniekberichten over gestreste wormen (!!), te droog, te nat, verdwenen planten, een uitgestorven boom die weer terug blijkt te zijn en dassen die het spoor op diverse plaatsen ondergraven. In de Biesbosch zitten honderden bevers, die ook weer weg trekken en elders waterwegen blokkeren.

Bron: Google foto’s

Het een is verkeerd en wordt groot uitgemeten. Het andere wordt onderbelicht, want dat past niet in het paniekverhaal.

Zouden we nu niet eens moeten beseffen dat de natuur eigen regels heeft en zich aanpast. Dat wat hier wegvalt ergens anders wel weer opduikt. Dat dieren en planten zich niks aantrekken van onze modellen en een eigen weg zoeken.

Het weer is ook zo’n heikel onderwerp. De weersverwachting vliegt van heet donkerrood naar ijskoud lichtblauw. Het lijkt wel een en al paniek. De ene dag is de aarde kokend, de andere dag worden de laagste temperaturen ooit gemeten.

8 thoughts on “Natuur

  1. Wij kijken ook haast nooit meer naar het nieuws op TV, het is te gekleurd, eenzijdig. Hooguit “koppen snellen” op internet en verder iets ontspannend lezen. Het leeft veel rustiger en we worden niet gehersenspoeld.

  2. Het probleem zit volgens mij in de interactie tussen wetenschappers, media en politiek. Die laatste wil niet over lange termijn denken uit angst om stemmers te verliezen met dure/zware ingrepen die hard nodig zijn. Wetenschappers kunnen het probleem niet goed voor het voetlicht brengen. Media heeft er in het algemeen geen klap verstand van en willen vooral advertenties verkopen en winst maken voor hun aandeelhouders. Het is gebruik geworden dat alles wordt overdreven om aandacht te krijgen. Door alle details (brandjes in Griekenland rond een aantal Nederlandse touristen) zien we de hoofdlijnen (bijvoorbeeld 1000x zoveel branden in het midden van Afrika om tropisch rgenwoud om te zetten in landbouwgrond) niet meer. In de laatste 50 jaar hebben we (het westen) het klimaat behoorlijk van slag gekregen, waardoor er veel droogte in Canada en Siberie is, wat enorme bosbranden veroorzaakt en tekort mensen voor zijn om de uit te krijgen. Die ellende lijkt zichte versnellen en de mensheid is bezig met elektrische auto’s die dit probleem echt niet oplossen.

  3. Iemand zei eens tegen mij: ‘het klimaat verandert niet, het schuift gewoon op, net als jaren geleden.’
    Ben ik het voor een groot deel mee eens.

  4. Ja het is bijna net zo veranderlijk als het weer. En afhankelijke van wat je tot je neemt en welke bron. Toch is mijn hoofdindruk dat het niet goed gaat.

Comments are closed.