Schrijfmachine

Nee, op zo’n ouwetje heb ik niet leren typen. Al waren de destijds “moderne” machines niet te vergelijken met de apparaten van nu. Daardoor ram ik nog steeds op de toetsen en kan Leo me horen als ik boven zit te bloggen 😉

Als ik zo’n oud exemplaar zie, hoor ik meteen de “typewritersong”van LeRoy Anderson in mijn oren. Want wat een kabaal maakten ze. Een bel om het eind van de regel aan te geven. Ik typte goed en snel, maar niet ritmisch. Leroy was niet aan mij besteed.

Niet iedereen gebruikte tab-stops en niet iedereen kon er mee overweg. Dus als je een machine van iemand over kreeg, dan was het best zoeken hoe en wat er ingesteld was. Ik gebruikte ze wel, vooral bij tabellen typen.

En vergeet niet de lintjes, die met de regelmaat van de klok verwisseld moesten worden. Soms zei men dat je nog best wel even… zodat de letters vager en vager werden.

Er zijn ook heel wat nagels op gesneuveld en nagellak was geen lang leven beschoren.

Toch was het een leuke tijd. Maar wat was ik blij met die nieuwe elektrische machines. Die van IBM zelfs met een correctielint….

5 thoughts on “Schrijfmachine

  1. Typen was niet mijn sterkste kant vroeger en nu eigenlijk nog niet maar met de twee wijsvingers kan ik me zeer goed en snel behelpen. Leuk die oude typmachine foto.

  2. Ik kreeg als eerste bij de NDU – na erg veel smeken bij de directie – een elektrische schrijfmachine met een bolletje. Ik geloof een IBM, was toen hartstikke duur. Van alle afdelingen kwamen ze ernaar kijken 😉
    Vorig jaar heb ik nog eens getypt op zo’n ouderwetse ram-schrijfmachine, tijdens een kunstroute in een kerkje waar je op die manier in een gastenboek iets kon schrijven. Jemig, het viel zwaar tegen om daarop een regeltje te typen! Bij de directiesecretaresse dagschool van Schoevers heb ik op dit soort machines leren typen. Maar al gauw kwamen de elektrische (Olivetti’s) en dat was ongelooflijk geweldig toen.

  3. Ik kon ook goed typen. En heel mijn leven daarna blij geweest dat ik het had geleerd. Een nuttig diploma was dat

Comments are closed.