Wetenschappelijk

Ik denk dat er heel veel mensen zich het hoofd breken hoe ze nu minder gas zouden kunnen gebruiken. We zijn er zo aan gewend, dat we koken zonder ons te realiseren hoeveel gas (of elektriciteit) we daar bij gebruiken.

Natuurlijk zijn er allerlei tips geweest, soms absurd, soms heel bruikbaar.

Net als Jans van de strip probeer ik mijn steentje bij te dragen. Zo kook ik tegenwoordig aardappelen en pasta een stuk korter dan anders.

Ik zet de aardappelen op met kokend water en laat ze 8 minuten met het deksel erop koken. Dat wil zeggen de eerste 2 minuten vol gas, zodat ze echt goed pruttelen en dan het gas lager. Daarna doe ik het gas uit en laat ze nog zo’n 10 minuten in het hete water staan. Dan zijn ze goed gaar. Afgieten en daarna hooguit nog even droogstomen, maar dat is secondenwerk.

Dat doe ik ook met pasta. Dat kook ik zelfs maar 3 minuten op vol vermogen en dan gaat het deksel erop, de gaskraan uit en gaart alles na in ongeveer 10 tot 13 minuten.

Eieren koken is bijna een wetenschappelijk experiment geworden. Leo kookt ze meestal. Gebruikte hij daarvoor meestal een gewoon metalen steelpan, nu zet hij de eieren op in een klein pyrexpannetje met deksel. Zodra ze koken, gaat het gas uit en kookwekker op 2.35 minuten voor een zacht eitje en 4.30 minuten voor hardgekookte eieren.

Ach, het is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Maar ja, vele kleintjes maken één grote! En het geeft zo’n duurzaam gevoel 😂🍀

8 thoughts on “Wetenschappelijk

  1. Je doet allemaal wel wat, probeert het een en ander. Ik let er niet meer op want de besparing voor één persoon is zo minimaal dat je het amper merkt op de energienota.

  2. Wij hebben het geluk dat we in een vrij nieuw appartement wonen met buren links en rechts, boven en beneden die allemaal stoken dus ons gasverbruik is erg laag. Het zou wat anders zijn geweest als we nog in dat grote vrijstaande huis hadden gewoond.

  3. Mijn jaarlijkse 1-persoons gasverbruik is 700m3 voor verwarming, 7 voor warmdouchewater, 7 voor koken en 7 voor overig warmwater. Op koken valt in mijn geval weinig te besparen. Kook zelden iets onderwater dat ik af moet gieten. Bak veel roer en anders net genoeg water. Aardappels in plakken snijden, dan hoef je minder water te gebruiken. Maar ik ‘kook’ ook in de magnetron. Rookworst gaat dan een stuk sneller en neemt minder energie. Ontdooien doe ik ook in de magnetron. Ding verbruikt bij mij 20 kWh/jr uit een Nederlandsch windpark. De echte besparing is een kleinere ruimte om te verwarmen. Nodig anders buren uit. Bij 10 buren in de winter slaat de verwarming niet meer aan. 😉

  4. Het grooste aardgasverbruik zit eerst in de ruimteverwarming, daarna in het warm waterverbruik. Dan pas komt per huishouden tussen de 30 en 40 m3 aardgas/jaar.
    Wat velen van ons opbreekt is de zeer slecht geisoleerde woning. De warmte vliegt er aan alle kanten uit. Logisch want het Groninger Aardgas kwam gratis uit de grond. ( Dat Groningers nu met angst en beven door het leven gaan is daarom extra zuur!!! )

    Het mooie van jouw verhaal vind ik dat eer heel veel oude keuken trukjes in zitten die mijn grootmoeder gebruikte.

    Vrolijke Voorjaarsgroet,

Comments are closed.