Knudderen

Er zullen in dit land wel weinig huizen zijn waar geen badgelegenheid in is. Of het nou een rechttoe-rechtaan douchehokje is of een door een interieur-architect getekende badkamer, dat doet er niet toe. We kunnen ons allemaal met enige regelmaat wassen.

Toen wij thuis rond 1969 een douche kregen (daarvoor waste ik me wekelijks in een teil) vond mijn moeder het niet nodig om die elke dag te gebruiken. Die teil werd gewoon verruild voor de wekelijkse douchebeurt. Dagelijks poedelen aan de wastafel kon ook prima. En ook nu beperk ik douchen nog steeds tot een paar keer per week.

Nu lees ik dat mensen, in het kader van waterbesparing, emmertjes met koud of gebruikt water vullen om later de wc mee door te spoelen. Sorry, dat vind ik wel heel erg primitief.

Er is wel niemand die het ziet, maar stel je voor. Je hebt een fraaie badkamer, met zorg uitgezochte tegels, glimmend design sanitair en stapels op kleur gekozen handdoeken en badlakens. Alles geheel op elkaar afgestemd….

En dan ga je een beetje rommelen met grote of kleine plastic emmertjes. Om die later in het toilet te kiepen of naar de wc te dragen…?

Zuinig met water is prima, maar aan dit geknudder zal ik dus niet mee doen.

13 thoughts on “Knudderen

  1. Pingback: Nummer 100 - Volkstuin van Bemar

  2. Bij mij duurt het even voordat er warm water uit de douche komt. Dat vang ik op in een emmer die de rest van de tijd onopvallend in een kastje onder de wastafel staat. Eerst nog even een plasje doen, wc met emmertje water spoelen, emmertje in de kast terug zetten, deurtjes dicht en lekker gaan douchen. Ik betaal nog geen 10 euro per maand aan water en mijn badkamer ziet er behoorlijk designerachtig uit.

  3. Ik douche erg kort en daardoor met weinig water en weinig gas om het op temperatuur te brengen. Daarnaast gebruik ik kleine handdoeken waar ik het net mee red. Kan meer van in een wasmachine en scheelt op jaarbasis wat wassen en daarmee water en elektriciteit. In totaal verbruik ik 50 liter water per dag, waar het gemiddelde boven de 100 ligt. Ik vind het wel dom dat we ons douchen met drinkwater. Uit het buitenland ken ik daar een andere oplossing voor, wat veel geld bespaart en waarschijnlijk ook erg veel energie bespaart bij waterleidingbedrijven. Moet ik toch maar eens over bloggen.

  4. Ik zie t mij ook niet doen en daarbij is het water best snel op temperatuur. Ik zie t gehannes van emmertje vergeten en als t dan wel eens lukt er over struikelen ofzo al voor me. Nee, dan maar heel kort en niet heel warm douchen, spaart ook veel water/energie uit

  5. Toch, als je kijkt hoeveel water het putje ingaat voordat het douchewater warm is………Die hele energietoestand zet me wel aan het denken en eigenlijk is het best zonde. Onze energierekening is 200 euro omhoog gegaan. Gisteren hoorde ik in het nieuws dat het schone drinkwater hier ook minder vanzelfsprekend begint te worden, door de klimaatverandering en verzilting van de bodem. Dus tja………….Tot nu toe heb ik nog geen bakje of emmer in de douche staan, maar ik sluit het niet meer uit.

  6. Ik sluit me bij je aan, twee a drie mal per week douchen is genoeg, voor de rest het washandje en de wasbak. Dat geknudder vind ik ook maar niets.

  7. Ik doe mijn best met energiebesparing en dat doe ik al lang, maar het moet niet te ver gaan, dan haak ik af. Maar ik ken mijn nieuwe energierekening nog niet, dus wie weet piep ik straks anders.

  8. Tja, dat kan. Maar toch, Els, het kost geen enkele moeite. Onze wc in de badkamer is naast de douche. Ik ga trouwens het water nu pas voor de wc gebruiken, de hele zomer was het voor de planten. En Frits heeft er ook de auto mee gewassen.

Comments are closed.