Boerderijen

Gek dat je je van de lagere school toch nog dingen kunt herinneren. Zo lang geleden al. Maar ik weet nog dat onze juf vertelde dat overal de boerderijen een eigen stijl hebben. Dat ze er in Limburg anders uitzien dan in Friesland. En dat klopt ook, want in Friesland zie je zelden zo’n poort zoals in Limburg.

En nu zag ik die boerderijen vanuit de auto. En al rijdend viel me op dat heel veel van die boerderijen boven het woonhuis een zwart dak hadden en boven de rest rode pannen.

Eerst dacht ik nog dat het een gevolg van een recente renovatie was. Maar nee, bijna allemaal hadden ze zo’n tweekleurig dak. Ik vraag me af waarom?

12 thoughts on “Boerderijen

  1. Ik denk dat het te maken heeft met de dakisolatie van het woongedeelte. Eerst was er op zo’n boerderij helemaal niks geisoleerd en zeker niet die grote schuur/staldaken. Nu gaan de bewoners isoleren, en doen er direct dan ook maar nieuwe geglazuurde pannen op. Gaat mosvorming tegen en het staat mooi. Vriendin woonde tot voor kort in zo’n kast en dat was haar motivatie in ieder geval.

  2. De zwarte zijn geglazuurd. Dus gladder .dus minder aangroei. Stroomt het regenwater beter en schoner bij neer. Minder kans op lekkages en schoner water in de put om te koken.

  3. het antwoord van Kris staat me ook bij. Het heeft te maken met prijs en standing.

  4. Nu maak je me heel nieuwsgierig maar ik ben het even gaan opzoeken en de rode pannen op schuur en stal zijn goedkoper. De blauwe of zwarte op het woongedeelte dus duurder en misschien ook wel hopelijk beter. Zou het een correct antwoord zijn?

  5. De zwarte zijn geglazuurd dus gladder. En duurder. Zo word het regen water beter af gevoerd. En het blijft schoner. Putwater om te koken. Achter put water om te schrobben.

Comments are closed.