Spelling

Deze poster laat maar weer eens duidelijk zien hoe het met het onderwijs van onze eigen taal is gesteld.

Bron: Google foto’s

Wie regelmatig de commentaren op -onder andere- Facebook ziet, begrijpt dat we het niet meer zo nauw nemen met de spelling. En zoiets als “autocorrectie” helpt daarbij ook niet al te veel. Vaak genoeg geeft die juist een heel verkeerd gespeld woord en in de snelheid van je berichtje wordt dat dan over het hoofd gezien.

Maar ik vraag me toch af…! Hoe kan het dat de ontwerper, de zetter, de drukker, zelfs de man die de posters ophing, die enorme spelfout nooit opgemerkt hebben.

Of is er uit onverschilligheid geen opmerking over gemaakt? Zien we zulke dingen wel en denkt men “Ach laat maar…!”?

8 thoughts on “Spelling

  1. We lezen wat we denken dat er staat … Als vormgever snap ik het wel, je bent soms zo bezig met de plaatsing van de woorden dat je alleen nog het woordbeeld ziet, niet meer de woorden leest. De vormgeving valt meer op dan de betekenis.
    Deze poster zegt mij meer over haast en beeldcultuur dan over de kwaliteit van het onderwijs.

    Zelf erger ik me tegenwoordig vooral aan het feit dat we onze openbare ruimte zo vervuilen met al die posters en oeverloze stroom bordjes. Gemeentes bezondigen zich daar graag aan. In het Groningse Noorderplantsoen staat een bord met daarop:”Welkom in het Stadsgroen”. Dan denk ik: wat is het volgende? Om elke boom een bordje “Ik ben een boom”?

Comments are closed.