Rekenen

Er is heel wat te doen over de nieuwe rekentoets, die tegenwoordig deel uitmaakt van het eindexamen. Rekenen bij het eindexamen??? Dat was in mijn tijd een onderdeel van de lagere school. Zo’n school waar je allemaal nog in een bank zat, netjes naast en achter elkaar. Waar je stil moest zijn, met de armen over elkaar “netjes” zat.  

Ja, zo’n school waar tafels klassikaal werden opgedreund en op zaterdag de les begon met hoofdrekenen.
Als je na die lagere school verder wilde leren, dan kreeg je vakken zoals boekhouden, wiskunde en algebra. Die hadden allemaal met rekenen te maken, maar waren net een tikkie anders, lastiger.
In één van de artikelen over die rekentoets las ik dat sommen tegenwoordig meer verhalend zijn. En dat staartdelingen niet meer gemaakt worden. Nu krijgen kinderen hapjes sommen: 130 gedeeld door vier? Dat is 4 hapjes van 25 en een rest van 30. Hè…….. ???? Bij ons was de uitkomst gewoon 5 x 25 en een rest van 5.

 

2 thoughts on “Rekenen

  1. Of deze rekentoets slecht is, kan ik niet beoordelen. Wel vind ik dat het toch niet teveel gevraagd is als volwassen mensen moeten kunnen rekenen. En dat mag je toch zeker verwachten van mensen met een HAVO- of VWO diploma. Dat telt ook voor spellen. De rekeneis kan eventueel wat lager zijn bij lagere opleidingen. Die volgens critici zo vreselijk moeilijke verhaaltjessommen kregen ze op de basisschool toch allemaal ook al? Wie moeite heeft met al dat rekenen kan het al gelijk na groep 8 bijhouden op beterrekenen.nl

  2. die rekentoets zou nu weer te moeilijk zijn… ik denk dat er gewoon weer gerekend moet gaan worden! En dus toetsen!

Comments are closed.