Zoet, zoeter, zoetst

  Vorige week keken wij naar een uitzending Zembla, waarin het enorm toegenomen suikerverbruik werd belicht. En dat is wel schrikken hoor. Gemiddeld eten de Nederlanders zo’n 35 kilo suiker per jaar. Dat is bijna 100 gram of 20 suikerklontjes per dag!
Maandagavond werd er bij Radar aandacht besteed aan de methodes die de commercie gebruikt om kinderen juist die dingen te laten eten, die te zoet, te zout of te vet en dus niet zo goed voor ze zijn. En dat terwijl er juist nu zo veel kinderen met overgewicht zijn.

Natuurlijk ken ik de koekjes met allerlei cartoons erop. Maar dat er ook voor kinderen zeer aantrekkelijke websites bij horen, die de kinderen aanzetten om hun  ouders toch maar juist die koekjes, snoepjes en snacks te laten kopen. Eigenlijk een misselijkmakend idee. Kinderen die gemanipuleerd worden om slechte dingen te gaan eten. Kinderen die je nog van alles wijs kunt maken en blindelings geloven dat die vette hap of mierzoete drank gezond en goed is.

Eigenlijk kun je het beste alles zelf klaar maken. Niet alleen veel lekkerder, maar ook goedkoper. Het kost alleen iets meer tijd. Maar dan kun je zelf bepalen hoeveel suiker, vet of zout er in gaat.

Foodwatch is een burgerinitiatief begonnen om dit soort misleidende reclame te verbieden. Hier kun je de petitie tekenen.

 

3 thoughts on “Zoet, zoeter, zoetst

  1. Deze maand las ik het boek ‘sterker dan suiker’ over suikerverslaving van Sona Kimpen … ben er een beetje mee bezig geweest en zomaar 2 kilo afgevallen door een beetje op te letten. Zij gaat heel ver door ervan af te kicken en dan weer een beetje toe te laten. Het was een eyeopener om te zien hoeveel suiker er ook in gewone levensmiddelen zit.

  2. We mogen onze kinderen niet het slachtoffer laten worden van het onverantwoorde gedrag van de voedselfabrikanten. Daarom is deze actie van Foodwatch zeer belangrijk!

Comments are closed.