Gezegdes

Als ik vroeger iets moest schoonmaken, en het lukte niet al te best, dan zei mijn moeder “je moet ook ellebogenvet gebruiken”. Ze bedoelde dat ik het stevig onderhanden moest nemen.
Altijd heb ik gedacht dat mijn moeder het zelf verzonnen had, maar laatst las ik in een Engels blog dat iemand iets in elkaar had gezet, met spijkers en “a little ellbowgrease”. Dat ellebogenvet schijnt dus internationaal te zijn.
ik vraag me af of er nog meer van zulke gezegdes zijn. Weet iemand er een paar?

7 thoughts on “Gezegdes

 1. “De vleugels in het vet hangen” – Grootse plannen uitstellen.
  “De buiktrommel van zolder halen” – Ruzie maken.
  “Op Sintjanszondag uit schaatsen gaan” – Het onmogelijke doen.
  “Op kiezels slapen” – Risico’s nemen.
  “Wie de raaf ziet, draagt zijn veren” – Wie maar vaak genoeg leugens vertelt, gaat daar zelf nog eens in geloven.

 2. Ach tuurlijk, Els, je hebt helemaal gelijk. Net als in timmerwerkplaatsen de boor voor de vierkante gaten gevraagd moest worden aan iemand, die de arme beginner dan weer doorstuurde naar een ander…. Zou dat nog gebeuren, denk je?

 3. @Dorothé en @Wieneke: voor z’n roodkoperen ken ik wel, maar de toevoeging klarinet of boterhamzakkie weet ik weer niet.
  Ooievaarskuitenvet moest de jongste bediende soms halen, net als het plintentrappie. Zelf ben ik (als 18-jarige) het archief ingedoken op zoek naar de map “zoekgeraakte zaken”.
  Ja, toen had men nog humor of kantoor 😉

 4. @Dorothé:
  Ik heb die uitdrukking ook vaak gehoord vroeger in Rotterdam alleen dan met ‘roodkoperen boterhammenzakkie’.

  Als iemand met kennis of spullen stond op te scheppen werd er bij ons thuis minachtend: ‘Ja hoor, smeer het maar in je haar’ gezegd.

  Ooievaarskuitenvet schiet me ook net te binnen, maar ik weet niet meer in welke context dat gebruikt werd.

 5. Bij ons werd gezegd als iets goed gelukt werd ‘het is voor zijn roodkoperen’ of soms met als toevoeging ‘het is voor zijn roodkoperen klarinet’ maar of dat ergens op slaat of waar het vandaan komt, of elders wordt gebruikt weet ik niet.

  groetjes,

  Dorothé

Comments are closed.