Tel uit de winst

Met ingang van 1 september 2012 mogen er in de Europese Unie geen gloeilampen meer verkocht worden. Vanwege de duurzaamheid, want die ouderwetse gloeilampen verbruiken veel te veel stroom. Ook halogeenverlichting wordt binnenkort in de ban gedaan. Het is nu alles LED wat de klok slaat.
Maar of dat nou zo duurzaam is? Vanmorgen kochten wij een stopkontaktlamp, uiteraard met een LED-lamp erin. Leuk en handig dingetje waarvan we een lange tijd plezier hopen te hebben. Zo’n armatuurtje heeft niets te verduren, dus het kan jaren mee.
Maar als die LED-lamp het mocht begeven, dan kunnen we het hele armatuur weggooien. Want een nieuwe LED-lamp erin doen kan niet. Er wordt beweerd dat die LED-lampjes wel 20.000 branduren meegaan. Maar dat moet ik toch eerst nog zien.
 

Nu staan (of hangen) er hier lampen die Leo en ik kochten nog voor we gingen trouwen. Die armaturen zijn dus al meer dan 40 jaar oud.  Was de lamp kapot, dan draaiden we er gewoon een nieuwe in. Dat is toch veel duurzamer dan alles weg te moeten gooien?

2 thoughts on “Tel uit de winst

  1. Bovendien is het stroomverbruik door gloeilampen peanuts als je naar het totaalverbruik kijkt. Maar ja, er moest een gebaar gemaakt worden. We moeten ervan doordrongen worden dat het energiebeleid de aandacht heeft. Of we moeten worden afgeleid van andere dingen doordat we ons hier druk over maken. Er is vast een heel goede reden voor, vast wel.

  2. Nee, ik snap het ook niet. Maar ik wist niet dat er stopkontaktlampjes bestaan. Weer iets geleerd. Ik zal er eens op letten.

Comments are closed.