Kleine fout, groot misverstand

Echtgenoot attenteerde me op dit berichtje, dat hij op internet gevonden had:

“Het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf Amsterdam (GVB) heeft een prijs gewonnen vanwege een vergeten spatie. Het openbaarvervoerbedrijf had het in een reclamecampagne over losgeld in plaats van los geld.

Het GVB kwam met de slogan ‘En dan kom je erachter dat je niet genoeg strippen meer hebt én geen losgeld bij je hebt’. Omdat er tussen los en geld geen spatie stond, leek het te gaan om losgeld dat wordt betaald bij een ontvoering. Het GVB bedoelde los geld, kleingeld dus.”

Tja, kleine fout, groot misverstand.

Door bezoekers van de website spatiegebruik.nl werd de zin uitgeroepen tot ‘de onjuiste spatie van 2009’. De prijs is bedacht door het Platform Signalering Onjuist Spatiegebruik: SOS. Want er wordt heel wat gezondigd in onze taal. En wie dit jaar aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal wil meedoen, moet de site maar regelmatig bekijken.