Straatliedjes

In deze tijd van I-pod, internetradio, MP3 of MP4, downloaden en de top 2000 is het bijna niet meer voor te stellen dat er een tijd geweest is, waarin wij thuis alleen radiodistributie hadden. Eén knop met vier mogelijkheden. Hilversum 1 en 2 en dan wat buitenlandse radiozenders, maar die werden door de beheerder uitgekozen. Het kastje hing naast het buffetje.

Transistors waren er toen nog niet, dus een eigen radio op mijn kamer was ondenkbaar. Het duurde nog vele jaren voor ik zelf een draagbaar radiootje kon kopen.

Toch was er bijna altijd muziek in huis te horen. Moeder hield van zingen en had een mooie stem. Ze zong dan ook vaak, bij voorkeur bij het huishoudelijk werk. Sommigen in onze buurt noemden haar de “open raam-zangeres”. Nog ken ik vele liedjes uit mijn hoofd en zing ik ze, zij het iets minder muzikaal, luidop mee.

Mijn moeder kocht ook wel eens wat liedjes bij een straatzanger. Ik herinner me een zeer donkere dag, met onweer en felle regen. Toen kwam er een straatzanger door de straat. Moeder vond het waarschijnlijk te zielig om hem zonder meer langs te laten lopen en kocht een of twee bladen van hem. Geen idee meer wat er op stond. Wel herinner ik me dat het heel goedkoop groenig papier was.

Ik moest hier aan denken toen ik toevallig dit op internet vond. Neem er ook eens een kijkje, het is de moeite waard.