Zuster Agnes

We aten in Lier bij een zaak die “Zuster Agnes” heet. Een toepasselijke naam voor en restaurant naast het Begijnhof. Maar Zuster Agnes blijkt echt te hebben bestaan. Zij was het laatste begijntje in Lier.

Bron: Google/Martin Brink

Deze tekst kopieerde ik uit het stadsmagazine van Lier,
De Peperbus (mei-juni 2025)

Zuster Agnes wordt als Victorine Emmanuelle Van der Streeck in 1899 geboren in Oudegem bij Dendermonde. Ze legt haar kloosterbelofte af in Turnhout als ze 29 is.
In 1936 verhuist ze naar het begijnhof van Lier, waar op dat moment nog 9 andere begijnen verblijven. De eerste jaren verzorgt ze oude begijnen, later draagt ze als portieres de verantwoordelijkheid over het openen en sluiten van de begijnhofpoorten. Daarna wordt ze, 45 jaar lang, kosteres in de begijnhofkerk en is zo verantwoordelijk voor het luiden van de klokken. Een taak die ze minutieus vervult. 
Ze neemt haar intrek in het huis “Heilige Cornelius”, aan de Sint-Margaretastraat 5, tegenover de kerk. Ze leidt bezoekers rond in haar kerk, deelt op Palmzondag palmtakjes uit aan de bewoners van het begijnhof.
Vanaf de jaren ’60 is ze nog de enige begijn in het begijnhof. Op haar 85ste gaat ze op rust in een klooster in Hamme, waar ze op haar 95ste in 1994 overlijdt.
Haar uitvaartplechtigheid vindt plaats in de begijnhofkerk.

Of de echte Zuster Agnes lekker koken kon? Waarschijnlijk wel. Ons smaakte het stoofvlees naar haar recept heerlijk, net als de Hemelse rijstepap!

6 thoughts on “Zuster Agnes

  1. Dat is ook wel weer toevallig, dat ik het net ook over Agnes had. Jouw Agnes heeft vast de naam van de heilige gekozen

  2. Vaak kan ik die Belgische menukaarten lezen alsof de gerechten uit een historisch verleden komen. Zo ook de Hemelse rijstpap van Zuster Agnes.Uit mijn kindertijd herinner ik mij dat ze in de hemel rijstpap aten van een gouden bordje met een gouden lepeltje.
    Kan me voorstellen dat het vroeger geen dagelijkse kost was met al die luxe ingrediënten zoals rijst,suiker,kaneel en saffraan.Op het schilderij Boerenbruiloft van Pieter Bruegel de Oude worden op houten draagplanken kommetjes rijstepap met suiker en kaneel binnen gebracht voor de gasten,het mocht wat kosten in de Lage Landen. Zou er in de bibelebontse nap van de bibelebontse kinderen van de bibelebontse mensen op de bibelebontse berg ook rijstepap gezeten hebben die ze aten met bibelebontse lepel?
    Ik ga het wanneer het kouder word weer maken met alles erin en erop,bij mij niet op gouden bord maar op blauw.We lusten er wel pap van 😋

Comments are closed.