Onbegrijpelijk

Zo nu en dan sijpelt er een bericht door in het nieuws van alledag waarvan ik helemaal niks snap. Zo las ik gisterenmorgen in Trouw dat ziekenhuizen vrijwel allemaal wegwerpspullen gebruiken.

Bron: Dagblad Trouw

Nou kan ik me iets bedenken bij doekjes, washandjes en zo. Maar zelfs apparaten van meer dan 400 euro worden blijkbaar maar 1x gebruikt en dan gaan ze in de kliko. Hoezo duurzaam, hoezo besparingen?

Want ook scharen, pincetten, scalpels en nog meer wordt slechts één maal gebruikt. Dat is op zich niet zo gek, want dan krijgt de chirurg altijd een steriel voorwerp in handen. Daarmee wordt de zorg beter en sluiten men risico’s uit.

Maar en bijna gepensioneerde chirurg zorgt er voor dat de instrumenten en andere materialen worden nu hergebruikt, onder andere door ze om te smelten en opnieuw er iets van fabriceren. Het is in ieder geval beter dan alles te verbranden en in rook op laten gaan.

Toch vraag ik me af, waarom kunnen die spullen – vooral de metalen – niet gewoon gesteriliseerd worden. Dat moet technisch toch niet zo’n enorme opgave zijn.

6 thoughts on “Onbegrijpelijk

  1. Toen ik als 18 jarige startte in de verpleging, moest alles nog gesteriliseerd worden. Dat was veel werk en luisterde nauw. Ik kan mij voorstellen dat het tegenwoordig te duur is, maar op z’n minst hergebruik van het materiaal lijkt me toch wel reëel.

  2. Ik heb ooit een een aantal van die tangetjes gekregen van een anesthesist. Die worden hier nog steeds gebruikt als gereedschap.

  3. In eerste instantie schrik ik van zo’n bericht maar als ik dan de reactie van Ien lees snap ik het allemaal wel.

  4. In ontwikkelingslanden vechten ze om deze spullen en wij gooien ze weg?

  5. Het is vast een kostenkwestie. Elk instrument wordt eerst huishoudelijk gereinigd, moet op functioneren nagekeken worden, daarna gesteriliseerd. Uitsorteren, gesteriliseerd verpakt en vaak ook in setjes verpakt voor op een OK bijvoorbeeld. Maar het blijft verkwistend en ik onderschrijf de mening van Ien.

  6. Dat deden wij 55 jaar geleden ook, alles wat er gebruikt werd in het ziekenhuis hergebruiken. Toen kwamen de weggooispuiten. Een verbetering van 200%, vooral voor de patiënten. Geen dure steriliseermachines meer, veel minder werk, geen sessies meer om de punten van de naalden scherper te schuren enzovoort. Plus dat de nieuwe nog dunner en scherper waren. Met de kennis van nu blijkt wel dat er veel meer afval bij kwam. Toch minder marteling voor de patiënt. Misschien moet je beter afwegen of dat er opnieuw wat uitgevonden wordt met minder afval maar terug naar vroeger lijkt me geen optie voor geen van de betrokkenen.

Comments are closed.