Meneer Van Dale

Ik ben niet meer bij de tijd, heb ik ontdekt. Want bij de rekentest bleek dat het ezelsbruggetje “Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord” niet meer geldig is. Er wordt nu een nieuwe bewerkingsvolgorde gehanteerd. En dat was mij ontgaan.

Voor de opgave 360:6×3 = was er keuze uit de volgende antwoorden: 190; 720; 20 of 180.
Ik koos voor de bewerking van Van Dale, dus eerst vermenigvuldigen en dan delen:  360 : (6×3) = 20.

Maar nee, tegenwoordig bereken je het in de volgorde waarin het staat en moest het antwoord dus 180 zijn.
Dat scheelt een slok op een borrel. Stel , stel hè, mijn salaris is Euro 120.000, per jaar. Bij het vaststellen van mijn bonus hanteert de boekhouder de oude methode, dus krijg ik Euro 120.000 : (12×3) = Euro. 3.333,33. Maar ik ben wél bij de tijd en zeg, nee meneertje, dat doen we tegenwoordig anders. De berekening moet zijn: (120.000 : 12) x 3 = 30.000,–. Het zal dus bij ING geen graaien zijn, maar eenvoudig een nieuwe rekenmethode.

3 thoughts on “Meneer Van Dale

  1. Daar ben ik de eerste keer ook ingetuind. Meneer Van Dale is al sinds 1992 uit de gratie, maar dat moet je maar weten. Ik vind die rekentest, en ook de spellingtest, hartstikke leuk. Ik doe ze elke dag.
    Tussen haakjes gaat overigens nog steeds voor. Je kunt met de huidige voorrangsregels de haakjes in je tweede voorbeeld weglaten, dat gaat op volgorde.. In je eerste voorbeeld zijn de haakjes belangrijk, ook viogens de huidige manier van rekenen is dit het sommetje.

  2. Deze nieuwe manier ken ik helemaal niet. Ik blijf dus ws eigenwijs als ik vraag: Maar je moet toch eerst uitrekenen wat tussen haakjes staat???? Misschien is het wel een fout in de antwoorden… Zoals de ING ook op zijn schreden lijkt terug te keren, zie ik net op tv.

  3. Ik heb die rekentest ook gedaan. En ik wist het ook niet. Maar jee, jij bent wakker geweest zeg!! Met je Ing-bank. Geweldig!

    Ik heb een hoogbegaafd kind in mijn groep. Die laat ik ook iedere dag de test doen. Hij had het goed!

Comments are closed.