Recept: Hasselbramenjam

Hasselbramenjam Het zal een beetje moeilijk zijn om aan hasselbramen te komen. Ik denk dat die alleen in Annieland groeien. Jammer, want als je er van at, kreeg je meteen een vrolijk humeur.

Maar met gewone bramen zal deze jam ook goed smaken.

Begin met een lege jampot goed om te wassen met heet sodawater. Wasl ook het deksel en een houten lepel hiermee af en spoel alles goed na met schoon water. Laat potje en deksel omgekeerd op een schone theedoek goed uitlekken.

Dit is de hoeveelheid voor één potje, maar het loont de moeite om meer te maken.

250 gram bramen

125 gram suiker

een paar druppel citroensap

Was de bramen en laat ze uitlekken in een vergiet.

Doe ze met de suiker in een flinke pan en breng het aan de kook op een middelhoog vuur.

Roer met een houten lepel.

Zet het vuur laag als de jam kookt.

Laat de jam nog 20 minuten zachtjes doorkoken en roer af ten toe met de houten lepel.

Voeg op het laatst het citroensap toe.

Vul het potje, doe het deksel erop en keer het om. Laat het omgekeerd zo’n 5 minuten staan en keer daarna weer om. Laat staan tot het is afgekoeld.

Gekoeld ongeveer een half jaar houdbaar.

EET SMAKELIJK!!

Uit: Kaapse Raasdonders, het Annie M.G. Schmidt kookboek (ISBN 9789021453453)