Zuiniger

Bron: Google foto’s

Zoals gebruikelijk elk jaar, kwam deze maand de eindafrekening van de energieleverancier.

Na alle verontrustende berichten van mensen om ons heen verwachtten we een flink bedrag te moeten terug betalen. Maar gelukkig, dat viel mee. We kregen terug, zelfs nadat het nieuwe maandbedrag voor september al verrekend was.

Maar van dat nieuwe maandbedrag vielen we wel bijna van onze stoel. Ging zo’n bedrag de afgelopen jaren met enkele tientjes omhoog, nu werd het bijna verdubbeld. Licht, warmte en koken worden dure aangelegenheden.

Hoewel we het nieuwe maandbedrag wel kunnen betalen en we al langer niet al te lichtzinnig met energie omspringen, hebben we al maar wat ideeën gezocht om nóg zuiniger te zijn.

Voor het koken van rijst, bonen en bouillon had ik al een soort van “hooimadam” gemaakt. Niet perfect, maar wel goed werkend. Alle beetjes helpen tenslotte, nietwaar?

Toch zijn er absoluut heel veel mensen die nu al met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Hoe moet dat strakjes met hen gaan? Die zien de komende maanden met angst en beven tegemoet. Dat zouden wel eens heel koude en vervelende maanden kunnen zijn.

En als ik dan denk aan al die miljoenen die zijn uitgegeven of zelfs “verdwenen”zijn, dan hoort God me brommen. Maar of dat nou helpt?

8 thoughts on “Zuiniger

  1. Kleine beetjes helpen….ik kook water in de waterkoker voordat ik pasta en rijst erin doe. Ik overweeg een losse inductiekookplaat van Ikea aan te schaffen. Ben ik ook minder afhankelijk van gas. Korter douchen en verwarmingsthermostaat lager zetten helpt het meest bij ons.

  2. Toen we ruim twee jaar geleden onze grote vrijstaande huis verkochten hadden we nog geen idee wat ons te wachten stond wat betreft de energieprijzen. Nu zitten we in een appartement met buren boven- en onder ons en links en rechts natuurlijk. Wij betalen een schijntje.

  3. Nederland is op het ogenblik het duurste land wat betreft gas. Dat komt vooral doordat er geen lange termijn kontrakten worden afgesloten en de consument de dagprijs betaalt.

  4. Voor ‘koken’ verbruik ik jaarlijks 12 m3 gas, tegenover 700 voor verwarmen van het huis. Op koken valt bij mij weinig te besparen. Eigenlijk kook ik niet. Dat opwarmen in een pan met water duurt me te lang en bij het afgieten giet je ook de smaak,vitamines en mineralen door de gootsteen. Doorgaans bak ik roer, daar is weinig gas voor nodig en het is zo klaar. Sommigen dingen als rookworst doe ik in de magnetron, die kookt van binnen uit en verbruikt ook weinig. Pizza’s in een oven is een echte energievreter. Ik heb dan ook geen oven. Sinds maart heb ik een jaarcontract (ca 1100 euro/jr, waarvan 13 euro voor koken) waarmee te leven valt. Aan m’n basiszorgverzekering geef ik de helft meer uit. Inclussief eigen risico ben ik daar jaarlijks 1700 euro aan kwijt.

Comments are closed.