Appen

Nee, ik ben geen tegenstander van de moderne digitale technieken. Maar soms denk ik dat we compleet doorslaan met al die apps. Want maar liefst 4 van de 5 “beste zorgideeën van Nederland” waren een app of website.

Allemaal digitale oplossingen. Maar of ze nou ook zo gemakkelijk zijn voor degenen die er gebruik van maken…..? Op zich waren de oplossingen niet verkeerd, maar het is allemaal zo onpersoonlijk. Geen mens, maar sensoren of beeldschermen. Terwijl persoonlijk contact toch zoveel prettiger is.

11-zorgidee
Want wat moet je als demente oudere nou met een polsbandje, dat een muziekje laat horen als je bij jouw deur bent. Kun je die deur niet herkenbaar maken met een grote (familie)foto?
Kan de behandelend arts/therapeut niet gewoon even zeggen wat ie doet en daarbij een visitekaartje laten drukken met op de achterkant een opgave van zijn werkzaamheden, zodat je dat thuis nog even rustig kunt nalezen? Moet dat nou echt met een QR-code?
Is het niet veel fijner om met een taxi naar een zaaltje gebracht te worden, waar je met nog wat andere lotgenoten therapie krijgt? In plaats van alleen thuis te oefenen via de web-cam?

Eigenlijk vond ik alleen het “Whats upp” een goed (digitaal) idee. Maar misschien is het toch beter om meer wijkverpleegkundigen aan te stellen (en iets minder managers).

 

3 thoughts on “Appen

  1. Ja, en ik vond het ook nog eens leuk staan. Al die verschillende kleuren en stijlen op die saaie gangen.
    We zijn het weer gloeiend eens, meid 🙂

  2. Kijk dat bedoel iknou. Zo’n foto is stukken goedkoper dan dat polsbandje met digi techniek. Om nog maar tw zwijgen van de kosten diealle techniek in de deuren moet worden asngebracht. Al die digi dibgetjes zijn knap, maar ook duur en ingewikkeld en storings gevoelig. Het kan stukken simpeler. Maar een app is zoveel hipper 😞😞

  3. Natuurlijk heb je helemaal gelijk. Intermenselijk contact is vele malen beter (de mens is wel een groepsdier) en al dat eenzame gedoe aan zo’n computer is voornamelijk deprimerend. Oké, er zijn wel handige dingetjes, maar het moeten handige dingetjes blijven en niet de hoofdzaak gaan worden. Mensen moeten gewoon goed geholpen worden door andere mensen. Ik zag wel ergens, dat in een tehuis waar demente bejaarden wonen ze een enorm grote foto van de eigen voordeur van de bewoner hadden geplakt op de kamerdeur. Dat werkte kennelijk wel goed als herkenningspunt.

Comments are closed.