Recept: Koninklijk nagerecht

Dit recept kreeg ik van een oude tante, die jarenlang kokkin is geweest bij “rijke lui”. Omdat ik niet meer goed wist hoe ik het moest maken, zocht ik op internet. Daar vond ik een vrijwel identiek recept, maar onder een heel ander naam dan die van tante. Zij noemde het gerecht “Deense kroonprinses”, maar de naam die ik vond was “Gesluierde boerenmeid”. Tante heeft er zeker een koninklijke draai aan gegeven, want haar chique bazen wilden vast geen boerenmeid op hun fraai gedekte tafel. Of was het toch het lievelingsrecept van deze prinses?

Prinses Alexandra van Denemarken (1844-1925)

Prinses Alexandra van Denemarken (1844-1925)

Deense kroonprinses

Voor 4 personen

* 1 kilo moesappelen

* ca. 8 tot 10 eetlepels suiker

* 4-5 beschuiten

* ca. 1 afgestreken eetlepel kaneel

* 50 – 100 gram boter

* 0,25 liter vanillevla

* 0,125 liter slagroom

Oven voorverwarmen op 200 graden C.

Appelen schillen, klokhuizen verwijderen en in stukjes snijden. Appelstukjes omspoelen en met aanhangend water in ca. 10 minuten tot moes koken.

2 eetlepels suiker en wat kaneel erdoor roeren.

(voor het gemak kan er ook appelmoes uit een pot gebruikt worden, maar zelfgemaakt is veel lekkerder)

In een plastic zak de beschuiten met resterende suiker en kaneel (grof) verkruimelen.

Ovenschaal (of 4 eenpersoons ovenschaaltjes invetten).

Appelmoes erin scheppen en beschuitmengsel erover verdelen.

Boter smelten en over de schaal(tjes) verdelen. .

In het midden van de oven in 35-40 minuten een goudbruin en krokant korstje laten krijgen.

Schaaltjes uit de oven nemen en zeker 10 minuten laten afkoelen, want het is kokendheet.

Intussen slagroom stijf kloppen en de vanillevla erdoor kloppen. Tot gebruik wegzetten in de koelkast.

Serveren en de saus er apart bij geven.

EET SMAKELIJK!!